hirdetes

Ezek az AstraZeneca legjellemzőbb tünetei, amikkel érdemes azonnal orvoshoz fordulni

VN

A különböző koronavírus elleni oltásokról nagyon sok minden szóbeszédet lehet hallani. Ezek között van jó is és rossz is bőven. A legnagyobb kibeszélni való alapot az AstraZeneca névre hallgató brit vakcina adta, ugyanis nem egyszer súlyos szövődményekről számoltak be. Azóta már több szervezet biztonságosnak ítélte meg az oltást, de azért még mindig akadnak súlyos tünetetek, amikkel orvoshoz is kell fordulni!

AstraZeneca legjellemzőbb tünetei

Hogyan működik az AstraZeneca vakcinája?

Az AstraZeneca vektorvakcina, nem pedig mRSN vakcian, mint a Pfizer, vagy a Modera koronavírus elleni vakcinája. Mit is jelent ez? Az AstraZeneca vakcinával a koronavírus tüskefehérjéjét kódoló gént egy vektorvírusba, vagyis egy módosított, szaporodásra nem képes vírusba ültetve juttatják be a szervezetünkbe. Az immunrendszerünk pedig fellép a vektorvírus ellen, és ezzel immunválaszt váltódik ki, kialakul a védettség. Persze vannak kivételek, a vakcina csupán 60-70% (különböző vizsgálatok alapján) hatékonyságú, szemben az mRSN alapú 90+%-os vakcinákkal ez tehát nem olyan hatékony. És ha ez nem lenne elég, több helyen is lehet arról olvasni, hogy mennyi súlyos szövődmény alakult ki az oltás beadása után.

hirdetes

Mennyire biztonságos az AstraZeneca vakcinája?

„Biztonságosnak minősítette az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem közösen kifejlesztett koronavírus-elleni vakcináját, de további vizsgálatokat tart szükségesnek - közölte az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség.” A vakcina tehát biztonságos, de ennek ellenére további vizsgálatoknak indítanak. Az oltóanyag biztonságos és hatásos, előnyei továbbra is felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait. Fontos megjegyezni, hogy egyetlen engedélyezett koronavírus vakcinánál (beleértve az AstraZeneca vakcináját) sem jelentkezett olyan súlyos mellékhatás, ami rosszabb lenne a koronavírus okozta megbetegedés súlyos lefolyásánál, illetve annak esetleges hosszútávú hatásainál. Bár valóban előfordulhatnak mellékhatások…

hirdetes

Milyen mellékhatásokkal kell azonnal orvoshoz fordulni? Mutatjuk a következő oldalon!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Bíró László József

Bíró László József:  Bíró László József, spanyolul Ladislao José Biro magyar... Tovább

Régi idők

A retro stílus valahogy mindenképpen kötődik hozzánk. Hogy miért? Mert vannak emlékeink a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek
X
Kövess minket facebookon!