hirdetes

Már az Unió is riasztást adott ki! – Magyarországot is érinti a súlyos szárazság!

ZH

Az elkövetkezendő hónapok elég borús képet festenek a kontinensünkön és Magyarország sem marad ki belőle! Európát aszály sújtja és a következő három hónapban is további szárazságra számíthatunk, amire már az Európai Unió is felhívta a figyelmünket!

Aszályriasztás Európában

Jelentős aszályveszély riasztást adott ki az Unió


Az Európai Unió javarészében, csaknem a felében és többek között Magyarországon is jelentős aszályveszély alakult ki, amire a bizottság is felhívta a figyelmet és riasztást adott ki. Az aszályriasztás Európában igen jelentős és nem lesz ez másképp az elkövetkezendő hónapokban sem. A Copernicus augusztusi jelentése szerint, ami az unió műholdas Föld-megfigyelési programjához kapcsolódik, a szokásosnál sokkal melegebb és szárazabb időjárási viszonyok, ahogy már szabad szemmel is láthatóvá vált, hatalmas aszályt okoztak Európa megannyi országában. Ennek következtében rengeteg erdőtűz pusztított, a folyók vízszintje rengeteget csökkent és vannak olyan vizek, amik teljesen ki is száradtak, valamint a mezőgazdasági termés jelentős része elpusztult.

hirdetes


Aszályriasztás Európában

hirdetes


Az elkövetkezendő pár hónapra is a szokásosnál melegebb és szárazabb időjárásra lehet számítani a Földközi-tenger nyugati régiójában és Európa egyes területein, mint Spanyolországban és Portugáliában egészen novemberig fog húzódni a szárazság helyzet. A jelentés szerint Európa csaknem felében, köztük Magyarországon is és még Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Írországban, Olaszországban, Romániában, Luxemburgban és Hollandiában is kiadták az aszályriasztást. Az unión kívül is jelentős a pusztítás Nagy-Britanniában, Ukrajnában, Szerbiában és Moldovában.

Az is kiemelték a jelentésben, hogy a hőmérséklet meghaladta a 40 fokot Franciaországban, Spanyolországban 45, Portugáliában pedig 46 fok volt. A hatalmas meleg következtében és az éghajlat általános melegedésével Európa egyre gyakoribb és intenzívebb hőhullámokkal fog szembesülni. A hőhullámok az energiaszektort is súlyosan érintették, a vízerőművek elvesztették elsődleges energiaforrásukat, más erőművek pedig a szükséges hűtőfolyadékot.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Veszprém

Veszprém: megyei jogú város a Közép-Dunántúli régióban, Veszprém megye és a Veszprémi... Tovább

Aggteleki karszt

Aggteleki karszt: Világörökségi részünk. Az Aggteleki-karszt Magyarország legészakibb... Tovább

Tovább a lexikonra
Hírek