hirdetes

Átadták a Sümegi vár megújult keleti szárnyát

ZH

A középkori várakban való barangolás mindig is izgalmas kalandnak számított, és a Sümegi vár sem kivétel ebből a szempontból. A vár egyre népszerűbb turisztikai célpont, és most egy újabb ok van arra, hogy ellátogassunk ide: átadták a megújult keleti szárnyat.

megújult sümegi vár

Átadták a Sümegi Vár megújult keleti szárnyát

A Sümegi Vár az ország egyik legszebb középkori erődje. Dacolva a történelem viszontagságaival ma is impozáns látványt nyújt, ahogy a magasan kiemelkedő hegytetőről uralja környezetét. A Sümegi vár története több mint 750 évre nyúlik vissza. A vár keleti szárnyának felújítása már 2018-ban elkezdődött a Nemzeti Várprogram keretein belül, és most, 2023-ban, végre elkészült. Az épület egy része korábban kiállítóhelyként szolgált, azonban a felújítás során korszerűsítették a teret és újabb kiállításoknak adtak helyet.

A várkeleti szárny felújítása a régi építészeti stílusok megtartása mellett történt. A teret modern technológiával látták el, beleértve a légkondicionáló berendezéseket és a Wi-Fi hálózatot is. Az új kiállítások között olyan történelmi tárgyakat láthatunk, mint például az őskori emberi lakóhelyek maradványait, középkori fegyvereket és ruhákat.

Az átadási ceremónián részt vett Varga Judit igazságügyi miniszter, aki ünnepi beszédében elmondta, hogy a Sümegi vár felújítása a magyar kormány és az Európai Unió támogatásával valósult meg. A miniszter hangsúlyozta, hogy a vár fontos történelmi emlékhely, és büszkék lehetünk rá, hogy a megújult keleti szárny mostantól még vonzóbbá teszi a vár látogatását.

hirdetes

A Sümegi vár egész évben várja a látogatókat, és mostantól a megújult keleti szárny is nyitva áll az érdeklődők előtt. A vár látogatása nemcsak egy élménydús időtöltés, hanem a magyar történelem egyik legfontosabb emlékhelyének megismerése is. Ha még nem jártál itt, akkor érdemes ellátogatni, és ha már korábban jártál a várban, akkor most ismét érdemes felkeresni, és felfedezni a megújult keleti szárny új kiállításait.


Pár szóban a Sümegi Vár történetéről

A vár legrégebbi része az 1260-as években épült meg, ami a fellegvár Öregtornyának alsó szintje volt, majd az Anjou-királyok idején folytatódtak az építkezések, és az Öregtorony felső szintje is megépült. A nagyobb bővítésekre azonban a 15. század folyamán került sor Gathalóczy Mátyás (1440-1457), Vetési Albert (1458-1486), majd ifjabb Vitéz János (1489-1499) püspökök idejében. 1552-ben, sok más várunkhoz hasonlóan, ez is török kézre került, majd 100 évvel később püspöki székhellyé avatták, és a vár építésének története Széchenyi Pál püspökségével zárult.

hirdetes

A Sümegi Vár nyitvatartása és a belépő árak


•    2023. január, február, november, december,: 9.00-16.00-ig
•    2023. március - június, szeptember, október: 9.00-17.00-ig
•    2023. július, augusztus: 9.00-19.00-ig

A várban megváltott belépőjeggyel a várban található összes kiállítás és program megtekinthető!

BELÉPŐJEGY ÁRAK

  • Felnőtt: 2.000 Ft/fő   
  • Gyermek (6 év alatt): ingyenes
  • Gyermek (6-14 év): 1.000 Ft/fő 
  • Nyugdíjas/Diák: igazolvány felmutatásával 1.000 Ft/fő


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Ősi bútorunk, a szuszék

Ősi bútorunk, a szuszék: Deszkából összeállított vagy vesszőből font és sárral... Tovább

Panorámás ingatlan

Egy panorámás ingatlan valóban örök befektetés. A kilátás, amelyben a lakás... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Hírek Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarország Programajánló