Attila, a hun király legendája

Attila, a hun király legendája

Sz. F.
hirdetes

Az Attilát sokan tartják az egyik legszebb magyar férfinévnek. A legendás Attila természetesen a magyar történelem egyik leghíresebb alakja volt, így egyáltalán nem meglepő, hogy neve a mai napig is fennmaradt, és külön névnapot is kapott az ortodox keresztény névnaptárban. A helyzet azonban az, hogy Attila nem volt sem magyar, sem keresztény.

Attila, a hun király legendája

Attila már csak azért is különleges történelmi alak, mert élete történetének két verziója van – egy történelmi és egy színes legendákkal tarkított változat, amely évszázadokkal az ő ideje után született. Habár a meséket sokan érdekesebbnek találják az igazságnál, mi most a valódi Attilláról szeretnénk szót ejteni.

 

Az igazi Attila-történet

Történetünk (pontosabban Attila igazi története) Belső-Ázsiában történik, a nomád hunok korában, valamikor az V. század elején. A hunok ekkoriban többnyire törzsek leigázásával töltötték mindennapjaikat. Mint minden más nomád törzsnek, nekik is egyetlen céljuk volt – hatalmuk megerősítése és megőrzése portyázás és fosztogatás segítségével. Mindezt egyedi, a többi törzs számára ismeretlen harcmodoruk és fejlett harcászati módszereik tették lehetővé.

hirdetes

 

A hunok közé született 406-ban Attila is, Mundzuk nagykirály fiaként, de a hatalom csak 28 éves korában került a kezébe, miután édesapja öccsével, Rugával egy villámcsapás végzett. Eredetileg Attila idősebb testvérére, Bledára szállt az uralkodói cím, de a hun hagyomány szerint megosztottan gyakorolhatták hatalmukat. Mindez Bleda ismeretlen körülmények között bekövetkezett haláláig tartott, 445-ig.

 

11 éves közös uralkodásuk során jelentős csapást mértek a Balkán vidékre, nem kevés fejfájást okozva ezzel a Bizánci (Keletrómai) Birodalomnak. A hunok végül egészen Konstantinápolyig nyomultak, majd három békeegyezménnyel később gazdagon vonulhattak vissza. A következő oldalon folytatom! 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Érdekességek Magyar Magyar történelem

Szótár

Főzés

A főzés egy olyan konyhatechnológiai hőközlési művelet, melynek során az... Tovább

Ballagási ebéd helyszín

A ballagást családi körben megünnepelni nagyon fontos dolog, hiszen ezzel is kimutatjuk mennyire... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb magyarországi hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.