hirdetes

Az emberek 90 százaléka életveszélyesen száll ki a kocsijából!

Sz.F.

Megdöbbentő adat, a gépjárművezetők 90 százaléka életveszélyesen száll ki az autójából, a legtöbben pedig még csak nem is sejtik, mi a gond a módszerükkel…

Az emberek 90 százaléka életveszélyesen száll ki a kocsijából!

Kiszállás a kocsiból – Veszélyeztetve másokat

Egy statisztika szerint a gépjárművezetők 13 százaléka soha nem néz körül, mielőtt kinyitja az ajtót megállást követően. Ez pedig nagyon veszélyes, mivel az ajtó kinyitásával a kerékpárosokat veszélyeztethetjük, súlyosabb esetben az életükbe is kerülhet.

Nem is gondolnád, ugye? Pedig a hátulról érkező, autó mellett elhaladni igyekvő bringásnak nincs esélye fékezni egy teljesen váratlan ajtónyitás esetén, ha pedig félrerántja a kormányt, akkor legrosszabb esetben egy másik autó előtt találhatja magát. Ezeknek következtében többnyire súlyos fej-, és lábsérülések keletkeznek. 

Nem csak nálunk probléma a jelenség

hirdetes

Az ajtónyitási gond nemcsak Magyarországot érinti, hanem szinte minden országot, kiváltképpen a nagyobb városokat. Éppen ezért Németországban közlekedésbiztonság kampányt indítottak 2019 augusztusában. A kampány szlogenje így szól: Kopf drehen, radfahrende sehen (fordítsa meg a fejét, nézze meg a kerékpárt), ez pedig arra ösztönzi a gépjárművezetőket, hogy fordítsák meg a fejüket, mielőtt kinyitják az ajtót, és vegyék észre a kerékpárosokat. 

hirdetes

Az autósok többsége legyint a kockázatra

Az autósok többsége úgy gondolja, hogy nem okoz nagy problémát az ajtó kinyitása. Németországban, a kampány előtt végeztek egy közvéleménykutatást, mely során ezer rutinos sofőrt, valamint ezer rendszeresen kerékpározót kérdeztek meg. A felmérésből kiderült, hogy 100 autósból 13 nem gondol arra, hogy kerékpáros érkezhet, amikor kiszáll a kocsiból, ezért nem néz hátra soha. A kampány központi eleme egy rövidfilm, amiben egy fiatal pár autózik hazafelé. Megérkeznek, a sofőr kinyitja az ajtót körülnézés nélkül, az eredményt ti is láthatjátok a mindössze 45 másodperces videó végén: 

Hogyan kellene kiszállni az autóból, és hogyan szól a KRESZ szabálya erre vonatkozóan? A következő oldalon minden kiderül, érdemes lapozni egyet!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Anonymus Szobor

Anonymus Szobor: Anonymus, vagy Bele Regis Notarius, az egyik magyar király jegyzője és... Tovább

Olaszrizling

Olaszrizling: Az egyik legnépszerűbb szőlőfajtának számít manapság. Eredetileg olasz vagy... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek
X
Kövess minket facebookon!