hirdetes

A 60-as évek sztárja – érdekességek az autósmoziról

TK, ZH
Autósmozi

Viszont idejük hamar leáldozott, ugyanis áraik egyre növekedtek, megjelentek a videótékák, majd az internet is. Ma még többek között hazánkban is egy-két helyen fellelhetőek, de korántsem örvend az autósmozi akkora népszerűségnek, mint fénykorában.


Mégis a popkultúrába örökre beszívta magát, számtalan filmben megjelenik a zöld terület, ahogy családok, romantikázó párok ülnek autójukban a nagy vászon előtt, amerikai nyitott kocsival.


Milyen népszerű filmekben találkozhatunk az autósmozikkal?


1.    Jan de Bont – Twister (1996.)


Az egyik legemlékezetesebb autósmozi jelenet a Twister című, 1996-ban megjelent alkotásban található. Itt az autósmozi bár csak a háttérben jelenik meg, mégis csodásan összhangban van a baljós hangulattal, érezhető lenne hiánya a jelenet szempontjából. A hatalmas vásznon láthatjuk, ahogy Jack Nicholson éppen az egyik Stakley Kubrick nevéhez köthető mesterműben, a Ragyogásban tombol legendás és félelmetes baltájával, amikor éppen lecsap a vihar, mindent porrá zúzva a szereplők környezetében.

hirdetes

 

2.    Randal Kleise – Grease (1978.)


Erre a jelenetre szinte mindenki emlékszik és ez nem véletlen, hiszen az egyik legemlékezetesebb pár percről van szó melyben az utósmozi megjelenik. Ez a Grease-nek az a jelenete, ahol Danny (John Travolta) egy autósmoziban megpróbálja Sandyt (Olivia Newton-John) túlságosan is meghódítani, aki ettől megrémül, és ellöki magától a fiút. Az egész dal, mely az előbb leírt cselekménysort követi, egy a már cikkünkben sokszor említett moziban játszódik, ahol még a vásznon az animált figurákat is láthatjuk táncolni.

hirdetes

 


3.    Michel Gondry – Egy makulátlan elme örök ragyogása (2004.)


A 2004-ben bemutatásra került filmben többször is felbukkannak az autósmozival kapcsolatos jelentek, amikor Joel (Jim Carrey) ki akarja törölni volt barátnőjét az emlékei közül. Akad olyan, ahol a férfi meghatóan néz fel a vászonra, de olyan is, ahol boldogan nevetnek akkori szerelmével a látottakon. Ezek a képsorok is azt mutatják, hogy mennyire meghatározó emlékeik lehetnek a fiatal pároknak a kocsiból történő mozizással kapcsolatban.
 

Te voltál már autósmoziban?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Bujtor István

Bujtor Balázs Béla-díjas magyar színművész, filmrendező, forgatókönyvíró, producer.... Tovább

Pünkösd

Pünkösd: A Katolikus Egyház egyik legnagyobb ünnepe. A pünkösd a húsvét utáni 7.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Külföld Magyar Retró Szórakozás
X
Kövess minket facebookon!