hirdetes

Fontos szabályok változnak!

Komoly változásokat eszközölt a kormány, ami nagyrészt az autósokat érinti. Figyeljen oda Ön is, hiszen ez tényleg mindenkit érint!

Változások az autósokkal kapcsolatban

A kormány a saját oldalán jelentette be, hogy több, eddig megszokott szabályt változtat meg, már ami az autósokat érinti.  Nézzük most ezeket a szabályváltozásokat részletesebben!

Eddig nem így volt, de mostantól az a szabály lesz érvényes, hogy a jogosítvány csak addig lesz érvényes személyazonosító eszköz, amíg a rajta lévő érvényességi idő tart.Ez maximum ugye 10 évet jelent. A 65 évet betöltött személyek esetén ez a határidő lejárta után is így lesz. 

A műszaki vizsga szabálya is változik. Mostantól a vizsgabiztosoknak vizsgálniuk kell az összeférhetetlenséget is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy maga a biztos nem vizsgáztathat le olyan gépjárművet, amely vagy a saját, vagy hozzátartozójának a tulajdonában, vagy az üzemeltetésében van. 

hirdetes

Eddig ha komoly hibát észleltek az autón, akkor ugye nem mehetett át a műszaki vizsgán és pont. Mostantól ez a kitétel is megszűnik, illetve annyival változik, hogy kettő hónappal meghosszabítható az érvényesség, olyan kitétellel, hogy az autó csak a szerelőig közlekedhet utána.

Eddig ugye nem lehetett bírságolni, csak az autó üzembentartóját, ha a gépkocsin komoly hiányosságot tapasztaltak. Mostantól ez a szabály is változik, hiszen ilyen esetben a sofőrnek a büntetés 20 százalékát kell majd állnia. Erre tudunk konkrét példát is mondani.

hirdetes

Amennyiben például a gumiabroncs, a fék vagy a kormány szenved komoly hiányosságban akkor a bírság személyautónál 40 ezer, míg teherkocsinál 10 ezer forint. Ez a többi forgalomban közlekedő veszélyeztetését jelenti. Ha ezen hiányosságok  már meghaladják a komoly kategóriát és már a veszélyes osztályozásba esnek, akkor a bírság 100, illetve 400 ezer forint is lehet. E tételeknek a  20 százaléka terheli a sofőrt a jövőben

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Egerszegi Krisztina

Egerszegi Krisztina: Magyarországnak 3, 5-szörös olimpiai bajnoka van, Egerszegi Krisztina az... Tovább

Vas megye

Vas megye Magyarország legnyugatibb megyéje Ausztria mellett. A megye székhelye Szombathely. Az... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!