A legendás Ayrton Senna

Mindenki Senna akar lenni

Pi
Senna a legenda

A bajnok mítosza halhatatlan

Az 1994-es évadra Senna a Williams versenyzője lett, de a szezon harmadik futamán, a San Marinó-i nagydíjon halálos balesetet szenvedett. Halálát nem a becsapódás okozta, hanem az autójáról lerepülő gumi és az azon lévő felfüggesztő rúd átszúrta a versenyző sisakját, rögtön kioltva ezzel a brazil világbajnok életét.

Sennát több ízben is a legjobb és a legnagyobb hatású Formula–1-es versenyzőnek választották különböző motorsporttal kapcsolatos felméréseken. 2000-ben ünnepélyes keretek között bekerült a Nemzetközi Motorsportok Hírességeinek Csarnokába. Általános nézet szerint ő volt minden idők egyik legnagyobb Formula–1-es versenyzője, több millió embernek volt példaképe. Elszántságával sok versenyen kitűnt a mezőnyből.

Rivalizálása Alain Prosttal a sportág egyik leghíresebb és legviharosabb párharca versenyző és versenyző között. Halála megdöbbentette a világot. A balsete körülményeit évekkel később is vizsgálták, a csapat tulajdonosa, Sir Frank Williams a baleset után sok évig járt még bíróságra.

Halála nemzeti sokként érte Brazíliát, ahol 3 napos gyászt hirdettek a tragikus imolai hétvégét követően.

A mai napig a legnagyobbak közt emlegetik, aki olyan hatással volt a sportra és a Forma-1-re, hogy sokan a fél életüket odaadnák mind a mai napig, hogy még egyszer láthassák élőben autózni a brazil legendát.

Fortepan / Urbán Tamás

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában

Szótár

Mátraszentimre

Mátraszentimre: Legnagyobb hegységünk, a Mátra egyik legnagyobb településéről van szó... Tovább

Luxemburgi ház

Luxemburgi ház: A Luxemburgi-ház alapítója Luxemburg grófja, Henrik volt, aki  az 1300-as... Tovább

Tovább a lexikonra
Retró