hirdetes

Egy igazán varázslatos hely: az Állatkert

Puskás Rékka

Szerintem nincs olyan gyerek a világon, aki ne imádná az állatkertet, és így volt régen is, így van ma is. De megkockáztatom, hogy nem csak a fiatalabb korosztály szeret idelátogatni, hanem a felnőttek számára is szórakozást, kikapcsolódást jelent néhány itt töltött óra. Ebben a cikkben nem csak arról olvashatsz, milyen utat járt be a Budapesti Állatkert, de egy galériában azt is megnézheted, milyen volt az 1960-as és 1970-es években!

Milyen volt az Állatkert régen?

Az Állatkert

Legtöbbször csak Állatkertként emlegetjük, de a teljes neve: Fővárosi Állat- és Növénykert (bár az évek alatt számos nevet kapott már), és ez Magyarország legnagyobb és legrégebbi gyűjteménye. Budapesten Zuglóban, a Városligetben található, és 1986 óta természetvédelmi területé nyilvánították. Kapuit 1866-ban nyitotta meg, és egészen az 1950-es évekig ez volt az ország egyetlen állatkertje. Ahogyan manapság a legtöbb állatkert, úgy a Fővárosi Állat- és Növénykert is fő tevékenységei között nevezi meg a természetvédelmet, az edukációt és a kutatást is.

Az Állatkert megnyitása

Mielőtt megnyitott az Állatkert, az országban csak vadasparkokban lehetett ilyesfajta élményeket szerezni. Az állatkert terve már az 1830-as évektől az asztalon volt, ám különböző – gyakran csak a bürokráciára visszavezethető – okokból csak 1864-ben kezdődött meg az építése. Az alapítók között tartjuk számon Xántus János zoológust, Szabó József geológus professzort, Kubinyi Ágostont, a Magyar Nemzeti Múzeum akkori igazgatóját és Gerenday Józsefet, aki a Füvészkert igazgatója volt. Az építkezési munkálatokat aztán 1966-ban fejezték be, 1966. augusztus 9-én az Állatkert megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt.

hirdetes

Az Állatkert ma

A nyitás óta természetesen számos átalakítás, bővítés, változás volt, a történelem nagy eseményei, mint a világháborúk, vagy a Rákosi-korszak ugyancsak hatással voltak rá. De fontosabbnak tartom inkább arról szót ejteni, hogy mi is ma az Állatkert. Ma már nem egyszerűen csak állatokat és növényeket lehet megcsodálni, ennél sokkal összetettebb élményt kínál. Változatos témájú házak, hozzájuk tartozó, gyakran oktató jellegű műsorok, gyönyörű kifutók és színes programok várják a látogatókat. A sokszor nagy múlttal rendelkező épületek és építmények mellett számos képzőművészeti alkotással is találkozni, például rögtön a főkapunál Maugsch Gyula kőelefántjai, de számos szobor, dombormű fellelhető még.

hirdetes

Te jártál gyerekként a Fővárosi Állatkertben? Nézd végig galériánkat, és nosztalgiázzunk együtt ezeket régi fotókon!

Te szeretsz az Állatkertbe járni?

Forrás: Fortepan / FŐFOTÓ

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Vereckei hágó

Vereckei hágó: A Vereckei-hágó az Északkeleti-Kárpátok egyik legfontosabb hágója.... Tovább

Õrvidék magyarsága

Õrvidék magyarsága: Őrvidék magyarsága Ausztria legkeletibb és egyben legújabb... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek Magyar Magyarország Programajánló Retró Szórakozás
X
Kövess minket facebookon!