hirdetes

Legendák nyomában: miért bikavér az Egri Bikavér?

VN

Ki ne ismerné a legendás Egri bikavért, ki ne ivott volna, ha csak legalább egy kortyot úgy kóstolóba? De te tudtad, hogy honnan ered maga a bikavér elnevezés, vagy legalább gondolkoztál már rajta? Most lerántjuk a leplet a legendás borról, a neve eredetén kívül még számos érdekességet elárulunk az Egri Bikavérről!

Az Egri Bikavér nevének legendája

Miért bikavér az Egri Bikavér?

Kezdjük rögtön először a nagy kérdéssel, mégis miért hívják bikavérnek ezt a különleges egri bort? Rögtön két elég népszerű legenda fonja körbe az elnevezést, azonban egyiknek sincs túl sok valóságalapja. Mindkettő az Egri-vár ostromához köthető. A túlerővel szemben harcoló egri várvédőknek Dobó István, a vár kapitánya bíztatásként vörösbort hozatott fel a pincéből, amiből a legendák szerint új előre kaptak. Az ellenséges törökök, csak a lecsurgó vörös folyadékot látták, amiből arra következtettek, hogy bikavért isznak a magyarok, amiből olyan erőre kapnak, hogy legyőzhetetlenek, ezért nem is mertek tovább harcolni. A másik történet szerint egy a török Pasa fogságában lévő magyar lányt a bor segítségével szöktetett meg egy leleményes, szintén magyar asszony, egy ünnepi vacsora alkalmával. A pasa mikor kérdőre vonta az asszonyt, hogy mégis mivel itatta, hogy elkábult csak ennyit válaszolt: „nem tiltott ital volt az, hanem bikavér, amit én igencsak használtam az igazán finom sültek készítésére is.” A legendák azonban valószínűleg csupán legendák, hiszen a török hódoltságig kizárólag fehérbort termeltek, a vörösbor csak a törökök elől menekülő rácoktól vált ismerté hazánkban. 

hirdetes

Az Egri Bikavér történelmi háttere

Írásos emlékek az elnevezésről csupán a 19. század második feléből maradtak fent, ami szintén arra enged következtetni, hogy nem a török hódoltságból származik ez az elnevezés. Az első írásos emlék ráadásul nem is Egerből, hanem a konkurens szekszárdi vidékről származik, Garay Jánosnak 1846-os "Szegzárdi bordal" című versében találkozhatunk először a bikavér kifejezéssel!

hirdetes

„Töltsd pohárba, és csodát látsz!
Színe mint a bikavér,
S mégis a gyöngy, mely belőle
Fölragyog, mint hó, fehér.
És a tőke, melyen termett,
Nemde, oly zöld, mint a rét?
Hol leled föl szebben együtt
Szép hazánk háromszínét?”

Azonban van egy másik ez időtájról származó írásos emlék is, ami már Egerhez köti ezt a borfajtát. Erdélyi János 1851-ben megjelent Magyar közmondások könyve című művében olvasható a Bikavér címszónál: „Így nevezik az erős veresbort, például az egrit”.
 

Lapozz,  hogy megtudd, honann származik a bikavér valójában, Egerről, avagy Szekszárdról!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Parajdi sóbánya

Parajdi sóbánya: Holdbéli tájra emlékeztet a Parajd település mellett található sóbánya,... Tovább

Egri csillagok

Az Egri csillagok Gárdonyi Géza 1899-től folytatásokban megjelenő, majd 1901-ben könyvben... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gasztronómia Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Történelem
X
Kövess minket facebookon!