hirdetes

Ezek a legjobb fővárosi kirándulóhelyek!

Pi

Mindenki ismeri a jól bejáratott kirándulóhelyeket a fővárosban. Vannak azonban olyanok, melyek nem ismertek annyira, viszont ugyanolyan jó programot nyújtanak.

A legjobb kirándulási tippek egy helyen

Az alábbiakban bemutatunk 5 helyszínt, melyek bár kevésbé ismertek, de a hozzájuk való kirándulások nagyszerű élményt jelenthetnek a család számára.Az is hatalmas pozitívuma nekik, hogy itt nem kell akkora „tömegre” számítani, ezeken a helyeken tényleg kikapcsolódás és szórakozás a kirándulás maga.

1, Kirándulás a Rupp hegyre.

A XI. kerületben található Rupp-hegyet a hely,  melyet a legegyszerűbben a Rupphegyi út – Barackmag utca – Örkény István utca – Rupp-hegyi tanösvény útvonalon tudjuk megközelíteni. Szerencsére a tanösvény tábláiról részletes információkat kaphatnak a vállalkozó kedvű túrázók. Mindent meg lehet tudni a hegy történetéről, élővilágáról. Nem kell nagy dologra gondolni, mivel mindössze 8 hektáros az egész terület. Ezen összesen 38 védett növényfajt tartanak nyilván. Az utat ezért oda-vissza 2-2,5 óra alatt kényelmesen megjárhatja az aki bevállalja a távot. Kicsit keskeny az út, de a gyalogosan kirándulókat a csodálatos panoráma kárpótolja a nehézségekért, szép időben a város túlsó feléig is elláthatunk.

2, Ördögorom

Közel 10 hektáros védett terület ez,  melyet a Farkasréti temető közelíthetünk meg a legegyszerűbben. Magát a kirándulást szerencsére megkönnyítik a nagyszerűen kijelölt, kiépített sétautak, melyeket követve pár óra alatt az egész területet könnyedén bejárhatja az ember. Fontosak a pihenők, ezt akik már túráztak azok pontosan tudják és szerencsére ezekben itt sincsen hiány.

hirdetes

Több helyen van kialakított pihenő hely, illetve kilátó, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a környező tájra, és az egész városra. A kirándulóhely érdekessége, hogy ezen a viszonylag kis kiterjedésű területen a magyar tájakra jellemző növényvilág csaknem egyharmada megtalálható, de a különleges növényvilágon kívül valódi geológiai ritkaságokkal is találkozhatunk.

3, Városliget 

Ha egy igazi klasszikus helyet keresel a kirándulásra, semmiképp se hagyd ki a Városligetet! Az ezredéves ünnepségkor, a millennium idején épült meg rajta a Hősök tere, a Vajdahunyad vára, majd a közkedvelt épületegyüttes, mely tartalmazza a mesterséges tavat, a Műjégpályát, a Fővárosi Állat- és Növénykertet, a ma már bezárt Vidámparkot, a Fővárosi Nagycirkuszt, a Széchenyi fürdőt, a Szépművészeti Múzeumot és a Műcsarnokot. Mára már szinte elképzelhetetlen lenne ezen épületek nélkül a Városliget. 

A legjobb kirándulási tippek egy helyen

4, Apáthy-szikla

Az Apáthy-szikla már azért közkedveltebb kirándulóhely. A 11-es busz végállomásától 10 perc sétával érhetjük el, de a területet megközelíthetjük a Csalán utca felől is. Az egész egy 5,7 hektáros természetvédelmi terület, melynek a leglátványosabb része a felső sétaút, ami a Nagybányai utat köti össze a Görgényi úttal. Bizony ezen a sétaúton baktatva érhetjük el a Budai-hegység egyik,  ha nem a legpompásabb sziklaalakzatát. Az Apáthy-szikla tetejéről természetesen csodálatos kilátás nyílik a városra. Viszont minden jóban van valami rossz, ezért fontos hangsúlyozni, hogy nem igazán ajánlott felmenni a tetejére a sziklának,hiszen az évek alatt igencsak balesetveszélyessé vált.

hirdetes

5, Kis-Hárs-hegyi kilátó

A Kis-Hárs-hegyei kilátóhoz vezető erdei séta egyáltalán nem megterhelő. Az útvonal nagyjából egy kilométer hosszú, a szintemelkedés pedig csak huszonegy méter, így ezt kisebb gyerkőccel is vígan meg lehet tenni. A Szépjuhászné büfétől kell követnünk a zöld körsétautat. A híres építészünk Makovecz Imre által tervezett több mint hat méter magas, kettős csavarvonalból álló, egyik legszebb budai kilátóból szép körpanoráma nyílik az Észak-budai térségre, de látszik a Belváros a Dunával, a Vár és a Citadella is.

A legjobb kirándulási tippek egy helyen

6, Nagy-Hárs-hegyi kilátó

A Kis-Hárs-hegyi kilátó nagytestvéréhez szintén a Szépjuhászné büfétől kell indulnunk, csak ezúttal a sárga sávot kell követni. Ez már csak 800 méter hosszú, de az erdei út fokozatosan válik egyre meredekebbé, de normál tempóban haladva is 15-20 perc alatt célt érhetünk. A kilátóhoz vezető úton lehet pihenni a Bátori-barlang melletti pihenőhelyen majd egy keskeny fahídon is át kell menni, míg elérünk a kilátó előtti tisztásig. A kőből épült kilátó Kaán Károly erdőmérnökről kapta a nevét. Teraszos elrendezésű, a szinteken felfelé haladva természetesen egyre szélesebb körpanoráma tárul a turista elé.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Vízkereszt

Vízkereszt: Január 6-án van a napja, mely még mindig a téli népszokások közé sorolandó.... Tovább

Sátorkőpusztai-barlang

Sátorkőpusztai-barlang: Magyarország egyik legnépszerűbb és legjelentősebb barlangja. Az... Tovább

Tovább a lexikonra