hirdetes

Kíváncsi vagy melyik lett idén az Év Kilátója? – Idén is megválasztották a legszebb kilátót és turistaházat Magyarországon!

ZH

Ahogy már korábban is beszámoltunk róla, idén is megrendezésre került az országos verseny, amelyben Magyarország legszebb és legjobb kilátóját és az év turistaházát keresték. A túrázók és a hétvégi kirándulók örömére meg is történt a számotvetés és kiderült kik lettek az idei év győztesei!

az év kilátója

Az Év Kilátója és az Év Turistaháza díjak nyertesei 2022

Idén is megrendezésre került az Év Kilátója és az Év Turistaháza verseny, ahol díjazták a magyar kirándulóhelyek és turistaútvonalak legszebb kilátópontjait. A díjátadó ünnepségen többek között arról is szó esett, hogy az elmúlt tíz évben több, mint 100 új kilátót építettek és újítottak fel országszerte. A versenyen résztvevő kilátókra és turistaházakra bárki letehette voksát, hiszen a verseny a közönségszavazatokon alapult. 2022-ben rekordszámú vokssal, 7800 szavazattal nyerte el a címet a Zsófia-kilátó, a turistaházak versenyében pedig 2904 vokssal nyerte meg a címet a Fehérkőlápa Turistaház.

A Zsófia-kilátó

Az 1890-es évek végén készültek el a tervek Szűcs Sándor miskolci mérnök által a lillafüredi kilátóhoz, amely nevét gróf Teleki Zsófiáról kapta, aki a Borsodi Bükk Egylet alapítójának, a báró Vay Béla, Borsod megyei főispán felesége volt. 

hirdetes

A II. Világháború után, az 1950-es években a kilátót lebontották katonai célú hasznosítása miatt, de ugyanazon év nyarára újra építették, körülbelül 50 millió forint támogatásból.

hirdetes

A kilátó tökéletes rálátást enged a Miskolc környéki legszebb vidékre, amely egyébként is egyre nagyobb vonzerővel bír a turisták körében. Ha a környéken járunk mindenképp érdemes megnézni közelebbről a díjnyertes kilátót, hiszen nem fogunk csalódni a látványban, amely itt fogad.

A Fehérkőlápa turistaház

Hasonlóképpen a nyertes kilátóhoz, a nyertes turistaházat is Lillafüreden találhatjuk meg, méghozzá a Fehér-kő erdejében, 587 méter magasan a tengerszint felett. A turistaszállót 1930-ban építették azok számára, akik nem voltak olyan tehetősek, hogy a Palotaszállóban tudják álomra hajtani a fejüket.

Mind a mai napig a ház vízrendszerét a Szent István-forrás táplálja, amely ráadásul gyógyhatású ivóvíz is egyben, amitől még nagyobb értéke van a háznak. A ház körüli erdős terület sem mindennapi, hiszen többféle faritkaság árnyékolja az erdei kisházat, többek között egy 80 éves oregoni hamis ciprus, egy matuzsálemi óriás tuja, de találhatunk itt tiszafát, ezüstfenyőt és nyírfát is.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Szent István szobra

Szent István szobra: I. (Szent) István, az utolsó magyar fejedelem és az első magyar király.... Tovább

Cipők a Duna parton

Cipők a Duna parton:  Csodás emlékmű a Duna pesti szakaszán, melyet évente sok tízezer... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Hírek Kirándulás
X
Kövess minket facebookon!