hirdetes

Az ország tetején: minden hasznos tudnivaló egy helyen a Kékestetőről

Oláh Tamás, ZH

Rengeteg látványosság és felfedeznivaló vár bennünket a fővárosban és a középső országrészben. Ha egy picivel azonban Észak-Keletebbre tévedünk szánjunk időt egy kis kikapcsolódásra és a régió megismerésére. Mai úticélunk pedig nemmás, mint a Mátra és a Kékes! Azt mindannyian tudjuk, hogy Magyarország legmagasabb pontja a Kékes, azonban jártunk már valaha itt? Megnéztük a saját szemünkkel? Ha nem, akkor az ősz a legcsodálatosabb alkalom erre!

Hasznos tudnivalók a Kékestetőről

A csodálatos Kékestető

A csúcs az Északi-Középhegységben, a Mátrában található és összesen 1014 méter magas. A hegyen található egy tévétorony, mely magassága 180 méter. Szerencsére a torony kilátóként is szolgál, így egy kicsit még magasabbról is körültekinthetünk. Az elénk táruló gyönyörű panoráma páratlan az egész országban. A Kékes nagyon kedvelt turisztikai desztináció, hiszen magától értetődően remek kirándulóhely. Autóval egészen magasra feljuthatunk a hegyen, így van lehetőségünk egy kisebb túrát is tenni, az igazi sportemberek azonban indulhatnak legalulról is. A csúcshoz érve van lehetőségünk kicsit megpihenni, illetve akár egy-két szuvenírt is vásárolni, hiszen több kisebb árus is állomásozik fent.


Bár még csak most köszöntött be az ősz, télen, vagy akár már az első havak beálltával irány síelni! Bizony a Kékesen még sípálya is található ennek köszönhetően pedig igen kedvelt úti cél a sport kedvelőinek körében.

hirdetes
Az itteni napsütéses órák száma a legmagasabb Magyarországon, ez akár az évi 2000 órát is elérheti és az egyik kiemelt időszak a szeptember és az október, amikor különösen magas a napsütéses órák száma. Éppen ezért ne habozzunk ellátogatni ide.
Mint már említettük gépjárművel a legegyszerűbb megközelíteni a Kékest, azonban az időjárási viszontagságokat figyelembe kell venni, mivel például télen a jeges/havas utak rendkívül veszélyesek tudnak lenni, ilyenkor le is zárnak bizonyos útszakaszokat. Tömegközlekedéssel legegyszerűbben busszal tudjuk megközelíteni.


A kékestető bemutatása

Kevesen tudják, de országunk legmagasabb pontja nem a Kékestető, hanem a Kékes. Kékestető pedig a hegy területén található településnek a neve. 

hirdetes
A település 1963 óta gyógyhelyi címmel rendelkezik. A kékestetői gyógyszálló 1933-ban épült fel és kora egyik legmodernebb gyógyszállójának tartották. 1950-től kezdve pedig szanatóriumi funkcióval rendelkezik. A közelbe települt még a Mátrai Gyógyintézet Kékestetői Egysége. Még az I. Világháború után épült meg az intézmény, a Tuberculosis Elleni Küzdelem Országos Bizottságának kezdeményezésére, mivel a terület kiemelt klimatikus gyógyhely. A tiszta levegő gyógyítóhatása egyedinek számít országunkban éppen ezért elsősorban az asztmatikus és légúti betegségek kezelésére szorulók érkeznek ide, az egyébként több mint 300 fő befogadóképességű intézetbe.

Vannak még hasznos tanácsaink, tudnivalóinka  Kékestetőről, lapozz a követező oldalra a folytatáshoz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Labdarúgás

Labdarúgás: a világ egyik, ha nem a legnépszerűbb játéka. Angliából ered, de gyorsan,... Tovább

Mézga család

Mézga család: A Mézga család az egyik legnépszerűbb magyar televíziós rajzfilmsorozat volt... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyarország Utazás
X
Kövess minket facebookon!