hirdetes

Magyarországra is megérkeztek a tigrisszúnyogok - Ők terjesztik a legtöbb betegséget!

Sz.F.

Jó hír, hogy egyre melegebbek a napok, ami azt jelenti, hogy végre itt a tavasz, aminek nagyon örülünk. Rossz hír viszont, hogy nemcsak minket tesz ez boldoggá, hanem a vérszívókat is. A klímaváltozásnak pedig nagyon sok kellemetlen hatása van, köztük szerepel az is, hogy olyan fajok jelennek meg nálunk, amik igazából a trópusi, és a szubtrópusi területeken őshonosak, ilyen például az ázsiai tigrisszúnyog, ami rendkívül veszélyes! 

Magyarországon is megjelentek az ázsiai tigrisszúnyogok

Már március első hetében is találkoztunk olyan posztokkal, ami a szúnyogok megjelenését bizonyította. Egy hölgy pár percre hagyta nyitva az ablakokat és az ajtót szellőztetés miatt, és sajnos azonnal ellepték otthonát az ázsiai tigrisszúnyogok. Ezzel a fajjal nemcsak az a baj, hogy nagy az étvágya, és kellemetlen a csípése, hanem az is, hogy számos vírusos kórokozót hordoz.

Ők felelnek például a sárgalázért, az agyvelőgyulladásért, de hordozzák a Nyugat-nílusi vírust, a Chikungunya-lázat, a Zika-vírust, illetve számos fonalférget. Az évek során a világ több pontján robbantottak ki járványokat, elerjedésük pedig szorosan összefügg az éghajlatváltozással, hiába tagadják olyan sokan a globális felmelegedést. Ismerkedjünk meg kicsit közelebbről az ázsiai tigrisszúnyogokkal! 

hirdetes

Az ázsiai tigrisszúnyog bemutatása

Az ázsiai tigrisszúnyog vagy napszúnyog, latin nevén Aedes albopictus(Stegomyia albopicta) a rovarok osztályába, a kétszárnyúak rendjébe, a szúnyogfélék családjába tartozó faj. Jellemzői a fekete-fehér csíkos lábak, és a fekete-fehér csíkos test. Délkelet-Ázsiában, a trópusi és szubtrópusi területeken őshonos, de az elmúlt néhány évtizedben a nemzetközi áruszállításokkal és utazásokkal elterjedt szerte a világon. A rovart a tigrishez hasonló csíkos megjelenése miatt hívják tigrisszúnyognak.

hirdetes

A tigrisszúnyog számos vírusos kórokozó, beleértve a Nyugat-nílusi vírus, a sárgaláz vírus, az agyvelőgyulladás, a dengue-láz, a Chikungunya-láz, a Zika-vírus, valamint számos fonalféreg (például a Dirofilaria immitis) hordozója. 1894-ben, a brit-ausztrál entomológus, Frederick A. Askew Skuse volt az első, aki tudományosan leírta az ázsiai tigrisszúnyogot, amit Culex albopictusnaknevezett el (latinul: Culex „szúnyog” és albopictus „fehér mintás”). A következő oldalon még több mindent megtudhatsz az ázsiai tigrisszúnyogról, és veszélyességéről, érdemes lapozni egyet! 

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A szüret és a szüreti mulatságok

A szüret és a szüreti mulatságok: Régi társadalmak családi és társasági eseménye volt,... Tovább

Sopron

Sopron Magyarország nyugati csücskében található város, melyet szokás a Hűség Városának... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek