hirdetes

Ez való a magyar embernek - Íme a tökéletes csülkös babgulyás receptje!

Sz.F.
Ez való a magyar embernek - Íme a tökéletes csülkös babgulyás receptje!

Tippek és trükkök

•    Nem kötelező, de a füstös/sós irányt erősítendő gyakran kiegészítem a csülköt füstölt „nyúljával”. Ezt ilyenkor értelmesen kezelhető méretre próbálom darabolni, és a csülökkel együtt teszem fel előfőzni.

 

•    Ha nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű vagy minőségű füstölt muníció, és a leves utóízesítésre szorulna, akkor a szokásos arzenált nyugodtan be lehet vetni: pirosarany, gulyáskrém stb. De nekem inkább maradni szokott a csülök főzőlevéből, nemhogy gulyáskrémhez kellene nyúlnom.

 

•    Ha a körülmények lehetővé teszik, az egyébként elég sok időt rabló hagyma és csülök aprítást előző napra csoportosítom. Ilyenkor meg tudom tenni azt, hogy a csülökcsontról a húst testi épségem veszélyeztetése nélkül, csak nagyjából csapkodom le, és a csülökfőző fazékba már előző este felteszem főni a 2 csontot. Másnap a kihűlt vízből a 2 csontot kivéve a maradék hús nagyon könnyen lefejthető, a felaprított nyers csülköt pedig természetesen a csontok vizébe teszem bele főni.

hirdetes

 

•    Az esetlegesen felmerülő kérdésre, hogy nem lenne-e egyszerűbb akkor már megfőzni az egész csülköket egyben, és aztán felaprítani, a válaszom az, hogy de igen, sokkal egyszerűbb lenne. Csak rettenetesen elsózná a levest, mivel a sómennyiségnek csak töredéke fő ki a csülökből, ha egyben főzöm.

 

•    Ha marad a csülök főzőlevéből, azt le lehet fagyasztani kisebb adagokban, kiváló ízesítő mondjuk pörkölthöz, vagy normál gulyásleveshez.

 

•    Maga a leves is gond nélkül fagyasztható, így nem gond az ipari mennyiség, fagyról kivéve és kiolvasztva is ugyanolyan finom (sőt). De a szomszédok is hálásak szoktak lenni.

hirdetes

 

•    A frissen főzött leves sósságát érdemes az elfogadható szint maximumára állítani. Arra a szintre, ahol az ember az első kanál után azon kezd el gondolkodni, hogy nincs-e ez elsózva. Aztán további 3-4 kanál kell, hogy el tudja dönteni, hogy végülis ez még épp elfogadható. Ugyanis ez a leves azon ételek körét gazdagítja, amelyek másnap melegítve sokkal finomabbak. S láss csodát, másnap már csodálkozik az ember, hogy miért is érezte ezt tegnap sósnak, hiszen ez így tökéletes!

 

•    Az autentitás jegyében továbblépési lehetőség a nokedlivel való bővítés. (Esetleg csipetke, de hozzám az előbbi állna közelebb)

 

•    Másik irány (kevésbé az autentitás jegyében) a savanyúkáposzta. Talán furcsának tűnik egyeseknek, de elhihetitek, az magasabb dimenzióba emeli. (Mint ahogy az ilyet fogyasztók is a paplant a rákövetkező éjszaka)

 

•    Ja és ha már autentitás, nyilván ki lehetne próbálni igazi babból is, de nekem őszintén szólva ízlik a konzerv bab. :)

Forrás: mamihami.blogspot.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Az első bécsi döntés

Az első bécsi döntés: a szlovák és magyar felek által felkért két döntőbíró, Ribbentrop... Tovább

Balatonfüred:

Balatonfüred: A Balaton déli partjának fővárosa, sokak szerint a legszebb balatoni település.... Tovább

Tovább a lexikonra
Ételek Gasztronómia Magyar
X
Kövess minket facebookon!