hirdetes

A legendás badacsonyi Kéknyelű, avagy ezt idd és itt idén a Balatonnál

VN

Itt van az ősz, de most már tényleg megérkezett, már kezdem érezni az őszi szellőt, a nap sugarai is már olyan ősziesen sütnek, és hát a természet is kezd csoda színekbe öltözni, én már el is kezdtem a levelek begyűjtését. És ha ősz, akkor nem maradhat ki egy idilli borozás, esetleg egy jókedvű szüret. Úgyhogy el is kalauzolnálak titeket hazánk egyik legnevesebb, és legismertebb bor paradicsomába, és bevezetnélek titeket a Kéknyelű titkaiba, tartsatok velem!

A legjobb badacsonyi kéknyelű borok 2020

A Badacsony

A Badacsony egy igazi kultikus hely a Balatonnál, mindenki ismeri, mindenki imádja, hát igazából én is, és nem véletlenül. „A Badacsony a Tapolcai-medence legmagasabb tanúhegye, amely a Balaton két öble között magasodik. A nagyjából kör alakú hegy kerülete 11 km. Oldalát 280 méteres magasságig – szőlőtermesztésre kiválóan alkalmas – különféle laza üledékek borítják, efelett szürke bazaltsziklák és kőfolyások bukkannak elő az erdő sűrűjéből.”- írja a Wikipédia, de valójában a Badacsony jóval több ezeknél a számoknál. A Badacsony egy külön világ, csodás hangulattal, finom borokkal, és pazar panorámával, amit így szóban nem igazán lehet átadni, ezért inkább néhány képben próbálnám meg. De ha az itteni látnivalókra, programokra vagytok kíváncsiak, akkor arról részletesen ebben a cikkben írtam, érdemes erre is ránézni!

hirdetes

Miért Kéknyelű a Kéknyelű?

Kéknyelű? Hát az meg mi, egyáltalán eszik, vagy isszák? Hát az attól függ! A kéknyelű egy ősi magyar szőlőfajta, amit kimondottan csak Badacsonyban és a Balaton-felvidéken termesztettek, és ebből készül a Badacsony tradicionális bora, ami szintén Kéknyelű elnevezés alatt fut, tehát a Kéknyelűt lehet enni is inni is! A Kéknyelű egy őshonos magyar szőlőfajta, amiből a Badacsony jellegzetes bora készül, ami nevét a kékes-vöröses árnyalatú levélnyeléről kapta. Ez a fajta kizárólag vulkáni talajon érzi jól magát, micsoda véletlen, hogy a Badacsony pont ilyen. Azért kiemelten különleges, mert az egész világon nagyobb mennyiségben itt lelhető fel, itt is mindössze 30 hektáron. 

hirdetes

A Kéknyelű, a luxus szőlő

Régebben „úri szőlőnek” hívták, mert gondozása egyáltalán nem egyszerű, eléggé kényes eset, ráadásul terméshozama is alacsony, kevés bort ad, ennek ellenére manapság egyre többen foglalkoznak vele, hiszen a badacsonyi borászok a szőlőfajták fejedelmeként tartják számon. 2013-ban még a Hungarikumok közé is bekerült. Hogy merre érdemes elindulni kóstolni egy pohárkával ebből a különleges nedűből? Lapozz, és mutatom a badacsonyi borászatokat, ahova érdemes betérni! 

A legjobb Kéknyelvű lelőhelyek a következő oldalon! Lapozzatok, mert mutatok igazán szuper borászatokat nektek! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Béres csepp

Béres csepp" és a "Béres csepp: nemzeti értékünk, hungarikumunk . A magyar tudáshoz... Tovább

Aulich Lajos

Aulich Lajos:  Aulich Lajos honvéd vezérőrnagy, az 1848–49-es forradalom és... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gasztronómia Hírek Kirándulás Magyarország Utazás
X
Kövess minket facebookon!