A karácsonyi asztal éke: az eredeti bajai halászlé receptje- így készül a bajai halászlé

A karácsonyi asztal éke: az eredeti bajai halászlé receptje

VN

Karácsonyok jönnek mennek, de egy örök: mégpedig a halászlé, méghozzá az az igazi bajai, ahogyan ott készítik régi hagyományokra alapozva. Legyen ez a karácsony bármennyire is rendhagyó, abban megegyezhetünk, hogy a halászlé nem hiányozhat idén sem az asztalról. Mutatom is a hagyományos bajai halászlé eredeti receptjét!

Bajai halászlé eredeti receptje

A bajai halászlé

A bajai halászlé a magyar konyha egyik valóságos remeke. Vannak bizonyos dolgok, amikből bizonyos félék a legjobbak. A halászlé is ilyen, ha halászlé, akkor abból a bajai a legjobb, gyufatésztával természetesen. Nem vagyok ezzel a véleménnyel egyedül, a bajai halászlevet sokan szeretik, de csak kevesen tudják igazán jól elkészíteni, habár nem egy nagyon bonyolult étel, van egy két praktikája, és egy kis türelem is elengedhetetlen az elkészítéséhez. Van például egy ötujjas szabály, amiről még lehet te se hallottál, ez így hangzik: Mi Baján azt valljuk, hogy az embernek a halászlé miatt van öt ujja. Csak öt dolog kell ugyanis hozzá: hal, víz, hagyma, paprika, só”. Mutatjuk is a hagyományos bajai halászlé receptjét

Bajai halászlé recept

Hozzávalók a bajai halászléhez

3500 g ponty
4 db nagyobb vöröshagyma
400 g gyufatészta
ízlés szerint darált paprika (házi)
30 g őrölt pirospaprika
ízlés szerint só
víz

A Bajai halászlé elkészítése

Első lépésként a vöröshagymát kockázzuk fel, majd lehetőleg olaj nélkül esetleg egy eáskanál sertészsír hozzáadásával dinszteljük, egy nagyon kevés vízzel felengedve. 5 perc dinsztelés után felengedjük bő vízzel. Ezután szórjuk bele az őrölt pirospaprikát, miközben lassan kevergetjük, ezután sóval ízesítjük, és a darált paprikát is hozzáadjuk, és tovább főzzük. A hagymát legalább fél óráig kell főzni. Így bőven van idő, hogy közben a halat megmossuk, és szeleteljük. Valamint a gyufatésztát is felrakjuk főzni. Ha harminc, de akár negyven percet is főtt a leves, akkor a halfiléket is beletesszük, valamint a fejet, és a halfarkat is, majd alacsony fokozaton 20 percet hagyjuk főni. Ezután a halfejet, farkat, valamint a szűrő segítségével kivett hagymát összepasszírozunk, fontos, hogy nem turmixoljuk, hanem passzírozzuk! Ha nem passzírozunk, akkor is ugyanolyan finom a halászlé, csupán hígabb. A halászlevet gyufatésztával tálaljuk! 

Jó étvágyat kívánunk hozzá! 

Illetve a karácsonyi menüt teljessé téve néhány igazán ínycsiklandó karácsony süteményt is ajánlanánk, valamint mutatnánk hozzájuk persze recepteket is. Lapozd végig a galériát, mellettük lesznek a receptjeik linkjei is! 


 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában

Szótár

Augusztus

Augusztus: Az utolsó nyári hónap, nevezetesen a 8. a sorban. Az idő folyamán az alábbi... Tovább

Béres csepp

Béres csepp" és a "Béres csepp: nemzeti értékünk, hungarikumunk . A magyar tudáshoz... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyar Magyarország