hirdetes

Neked is volt? Érdekességek a bakelit lemezekről

TK
Hanglemezek

A második világháború után pedig a sellak helyébe egy hajlékonyabb, kevésbé törékeny, kisebb zajszintű, hosszabb élettartammal rendelkező anyagot találtak ki – ez volt a vinyl. 


A vinyl az angolszász országokban terjedt el ezen a néven, tényleges elnevezése az acetilcellulóz-polivinilklorid.


Mindeközben a lemeztechnika is megújult – a magyar származású Goldmark Péter Károly bemutatta 1948-ban a mikrobarázdás lemezt, 10 évvel később pedig a sztereó hanglemezek is megjelentek.


Honnan is jött akkor a bakelit megnevezés hazánkban?


A manapság is készülő lemezek anyaga elsődlegesen a már említett acetilcellulóz-polivinilklorid, vagy ha nem, akkor egy más, hőre lágyuló műanyagot választanak. Viszont, ezzel szemben a bakelit egy hőre keményedő, törékeny, rideg anyag. Ahogy láthatjuk, teljesen alkalmatlan erre a célra.

hirdetes


Két megoldás található a már említett kérdésünkre – az egyik, a szórakoztatóbb, hogy a CD-k megjelenése után a magyar zenei és műszaki körben a bakelit egy viccnek szánt szleng volt a hanglemezekre. Ahogy láthatjuk végül ez kinőtte magát, és túllépte az iménti közeget.


A másik válasz, hogy a bakelit maga hasonlít a régi, sellakból készült hanglemezekre. Ez is képes lehet megmagyarázni a körüljárt félreértést. 


hirdetes
Ezek miatt lett a hanglemezek helyett a bakelit berögzülve mint megnevezés, mivel ez terjedt el legjobban, sokan már csak azért is így hivatkoznak rá, így megértetve mindenkivel miről is van szó.


Érdekessége még a bakeliteknek, hogy az 1970-es, 1980-as években egyes együttesek különböző üzeneteket rejtettek el hanglemezeiken található zeneszámaikba, melyeket akkor tudtak meghallgatni az érdeklődők, ha a lemezlejátszó technika sajátosságait kihasználták. Ez annyit jelentett, hogy visszafelé, esetleg lassítva, vagy éppen gyorsítva hallgatták meg a megvásárolt példányokat. Néhány ilyen jellegű szám volt a Queen-től a One Vision, valamint az Electric Light Orchestra-tól a Danger Ahead. 

Te sokat hallgattál ilyen lemezeket?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Szent Anna-tó, Tusnádfürdő

Szent Anna-tó, Tusnádfürdő: Népszerű idegenforgalmi helyszín Erdélyben. Tusnádfürdő... Tovább

Erzsébet híd

Erzsébet híd: Budapest főhídjainak egyike, sőt az egyik legjellegzetesebb hidunk, mely... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Külföld Retró Szórakozás
X
Kövess minket facebookon!