notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A Bakony-Balaton Geopark

hirdetes

A Bakony-Balaton Geopark

SZ.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Bakony-Balaton Geoparkot a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság alapította 2006-ban. A park 2012 óta az Európai Geopark Hálózat, 2015 óta pedig az UNESCO Globális Geopark Hálózat tagja.

Az UNESCO címet kapó Bakony-Balaton Geopark

A minősítés – amelyet a park többéves előzetes munkájával érdemelt ki – egyenértékű az UNESCO Világörökségeknek járó kitüntetéseivel és az Ember és bioszféra program tagságával.

 

Az UNESCO 195 tagállama 2015. november 17-én hozták létre az új minősítéstaz UNESCO megalapításának 70. évfordulója alkalmából. Az elismerés a kivételes fontosságú geológiai helyszínek és tájak megőrzésének fontosságának kormányszintű felismerését jelzi. „Az UNESCO Globális Geoparkok arra törekednek, hogy felhívják a figyelmet a geodiverzitásra, és népszerűsítsék a legjobb védelmi, oktatási és turisztikai szokásokat.

 

A Világörökségnek nyilvánított helyekkel és a Bioszféra rezervátumokkal együtt az UNESCO Globális Geoparkok fenntartható fejlesztési eszközök teljes sorát alkotják, és hozzájárulnak a 2030-as Fenntarthatósági Fejlődési Célok megvalósításához a globális és helyi érdekek egyesítésével” – írja az unesco.org. A következő oldalon folytatom! 

hirdetes

 

Az UNESCO címet kapó Bakony-Balaton Geopark

Több mint 3200 négyzetkilométeres területével a Bakony-Balaton Geopark sokkal több, mint egy „közönséges” geológiai paradicsom: számos geológiai és geomorfológiai jellegzetességgel rendelkezik, amelyek nem csupán esztétikai, de tudományos és oktatási jelentőségük is kimagasló. A geopark területe a Balaton közelében található, a Balaton-felvidék és a Bakony régiójában. A parkhoz tartozik a Balaton-felvidéki Nemzeti Park (kivéve a Kis-Balatont), a Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzet, a Somló Tájvédelmi Körzet és Fonyód városa illetve annak közvetlen környéke a Balaton déli partján.

 

A geopark céljai közé tartozik az oktatás, illetve a figyelem felhívása különleges geológiai hagyatékunkra. „A geoparkok elsődleges küldetése gazdag földtani örökségünk megőrzése és bemutatása, a helyben élő emberek és közösségek bevonásával, különböző ismeretterjesztő és geoturisztikai programok beindításával.” – írja a geopark.hu

 

„A geoparkot irányító szervezet és partnerei bekapcsolódnak a földtudományi oktatásba és tudományos kutatásokba, partnereivel együtt földtudományi értékeink kezeléséből is kiveszi a részét (pl. geológiai alapszelvények megtisztítása, tanösvények kialakítása). A fenntartható jellegű geoturizmuson keresztül egy megfelelően nagy kiterjedésű geopark képes a helyi gazdaság fejlődését is szolgálni.”

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
164 013
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
164 013
Közösség

Szótár

Veszprém megye

Veszprém megye a Dunántúlon található. Személyében tisztelhetjük a Balaton északi... Tovább

Rozgonyi csata

Rozgonyi csata: időpontja: 1312 június 15.  Az egyik oldalon a Kassa városát támogató... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 138

Átlagos értékelés: 4.7

Kirándulás Magyar