hirdetes

A Bakony-Balaton Geopark

SZ.F.

A Bakony-Balaton Geoparkot a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság alapította 2006-ban. A park 2012 óta az Európai Geopark Hálózat, 2015 óta pedig az UNESCO Globális Geopark Hálózat tagja.

Az UNESCO címet kapó Bakony-Balaton Geopark

A minősítés – amelyet a park többéves előzetes munkájával érdemelt ki – egyenértékű az UNESCO Világörökségeknek járó kitüntetéseivel és az Ember és bioszféra program tagságával.

Az UNESCO 195 tagállama 2015. november 17-én hozták létre az új minősítéstaz UNESCO megalapításának 70. évfordulója alkalmából. Az elismerés a kivételes fontosságú geológiai helyszínek és tájak megőrzésének fontosságának kormányszintű felismerését jelzi. „Az UNESCO Globális Geoparkok arra törekednek, hogy felhívják a figyelmet a geodiverzitásra, és népszerűsítsék a legjobb védelmi, oktatási és turisztikai szokásokat.

A Világörökségnek nyilvánított helyekkel és a Bioszféra rezervátumokkal együtt az UNESCO Globális Geoparkok fenntartható fejlesztési eszközök teljes sorát alkotják, és hozzájárulnak a 2030-as Fenntarthatósági Fejlődési Célok megvalósításához a globális és helyi érdekek egyesítésével” – írja az unesco.org. A következő oldalon folytatom! 

hirdetes
Az UNESCO címet kapó Bakony-Balaton Geopark

Több mint 3200 négyzetkilométeres területével a Bakony-Balaton Geopark sokkal több, mint egy „közönséges” geológiai paradicsom: számos geológiai és geomorfológiai jellegzetességgel rendelkezik, amelyek nem csupán esztétikai, de tudományos és oktatási jelentőségük is kimagasló. A geopark területe a Balaton közelében található, a Balaton-felvidék és a Bakony régiójában. A parkhoz tartozik a Balaton-felvidéki Nemzeti Park (kivéve a Kis-Balatont), a Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzet, a Somló Tájvédelmi Körzet és Fonyód városa illetve annak közvetlen környéke a Balaton déli partján.

hirdetes

A geopark céljai közé tartozik az oktatás, illetve a figyelem felhívása különleges geológiai hagyatékunkra. „A geoparkok elsődleges küldetése gazdag földtani örökségünk megőrzése és bemutatása, a helyben élő emberek és közösségek bevonásával, különböző ismeretterjesztő és geoturisztikai programok beindításával.” – írja a geopark.hu

„A geoparkot irányító szervezet és partnerei bekapcsolódnak a földtudományi oktatásba és tudományos kutatásokba, partnereivel együtt földtudományi értékeink kezeléséből is kiveszi a részét (pl. geológiai alapszelvények megtisztítása, tanösvények kialakítása). A fenntartható jellegű geoturizmuson keresztül egy megfelelően nagy kiterjedésű geopark képes a helyi gazdaság fejlődését is szolgálni.”

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Ilcsi szépítő füvek

Ilcsi szépítő füvek natúrkozmetikai termékek:  2013 óta hungarikumnbak számít. Az... Tovább

Hősök tere

Hősök tere: Budapest egyik jelképe, mely a főváros legtágasabb, legnagyobb hatású tere. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Kirándulás Magyar