hirdetes

Barangolás a vadregényes bakonyi tájakon

ZH

A Bakonyt fenséges erdők, vadregényes szurdokok, legendákat ihlető kövek és csodálatos fekvésű hegyi legelők tarkítják. Összefoglalónkból most megtudhatod merre indulj el a Bakonyban, ha a legszebb részeit szeretnéd felfedezni!

Bakony

Kirándulás a Bakonyban

A bükkerdők lombjai, mint egy természetes és hűs templom boltozata borul feléd a forró nyári napokon. A környék varázsát és romantikáját, sajátos hangulatát tovább fokozza az itt barangolók számára az is, hogy egykor betyárok tanyáztak az erdőrengetegekben, emléküket pedig a számos barlangnéven felül a néphagyomány is őrzi. Húzz bakancsot, vedd fel a hátizsákod, vagy pattanj bringára! Bárhogyan is, a Bakonyból sok-sok fantasztikus élménnyel térsz majd haza. 

Összefoglalónkban megtalálod a térség kihagyhatatlan látnivalót, ahova mindeképp érdemes ellátogatni, ha egyszer arra jársz!

1.    Zirci Ciszterci Arborétum

A Bakony legszebb barokk temploma a Zirci Ciszterci Apátság, amely hazánk ciszterci rendjének központja is. Az apátság angolkert stílusban felépített parkjába minden évszakban kellemes és üdítő a séta. Tavasszal a virágok, nyáron pedig az élénk zöld színek ékesítik, ősszel a színpompás levelek, télen pedig a csendes álomba merült kert varázsol el.

2.    Bakonynánai Római Fürdő

Ha kirándulni szeretnél, akkor ez a Te programod, hiszen a Bakony egyik legszebb szurdoka a Gaja-patak mentén található Bakonynána és Jásd között. A lezúduló víz a sziklafalak aljába medencéket vágott, amelyek állítólag már a rómaiak idejében is fürdőhelyül szolgált, így innen kapta a Római Fürdő elnevezést. Ha csapadékos az idő, akkor tajtékzó vízesésekkel találkozhatsz a túra során, télen a megfagyott víz pedig igazi mesevilággá varázsolja a helyet.

hirdetes

3.    Hubertlaki-tó


hirdetes
A bükkösök ölelte kis völgyben, a Bakony mélyén bújik meg a tiszta vízű tavacska, amely a Hamuházi-séd patak felduzzasztásával alakítottak ki. Felszíni víztükrét facsonkok törik meg, csakúgy, mint az erdélyi Gyilkos tónak, ezért is nevezik Bakonyi Gyilkos-tónak is. Mivel a tó tükre megkettőzi a bakonyi erdőrengeteg zöld lombkoronáit és a kék égen úszó felhőket, ezért keresve sem találhatnál varázslatosabb úticélt egy bakonyi kiránduláshoz.

4.    Csárda-hegyi Őskarszt – Úrkút

Úrkút határában található ez az egykori régi mangánérc-bányászat során feltárult őskarsztos terület, amely nemcsak egy földtani csoda, hanem rendkívül látváynos is, hiszen a lélegzetelállító katlanrendszert nyáron buja, árnyékot adó növényzet tarkítja. A Csárda-hegyi őskarszton egy izgalmas tanösvény vezet végig, nem csak a katlan peremén, hanem korláttal ellátott falépcsőkön a völgy mélyébe is.

5.    Cseszneki Vár

A több mint 700 éves Cseszneki Vár pont olyan, mint amilyeneket a mesekönyvekben is láthatunk: erdőből kiemelkedő sziklaszirten magasodó bástyák és kőfalak, amelyek látványa minden irányból rabul ejt. Bentről a várból pedig minden irányba Pazar szépségű panoráma tárul elénk a Bakonyra.

Ha pedig igazán kalandvágyó vagy, akkor próbáld ki a vár mellett található, az ország első vasalt sziklamászó (via ferrata) útjainak felfedezését, amit a legegyszerűbben a Kőmosó-szurdokból közelíthetsz meg.


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Cserszegi fűszeres

Cserszegi fűszeres: híres szőlőfajta, mely Magyarországon is igencsak népszerűnek számít. A... Tovább

Székely zászló

Székely zászló: A székely zászló a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) hivatalos zászlója és... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarország Programajánló Sport Szórakozás Utazás