hirdetes

Megrendezik a 42. Lidl Balaton-átúszást 2024-ben

SzT

Idén is megrendezik a Lidl Balaton-átúszást, aminek a tervek szerint várható időpontja július 20. lesz. A szervezők több mint tízezer résztvevőre számítanak — olvashatjuk az MTI hírportálon.

A Balaton-átúszás távjai és résztvevői: Mi várható idén?

Negyven nappal az esemény előtt már több mint nyolcszázan neveztek be az ország különböző pontjairól. Az esemény nemcsak hazai érdeklődést váltott ki, hanem külföldön is jelentős érdeklődés mutatkozik: jelenleg több, mint háromszáz külföldi úszó készül a július 20-i eseményre a Balatonon.

A női résztvevők aránya jelentősen nőtt az elmúlt évekhez képest: míg korábban csupán négy százalékot tettek ki, most már több, mint negyven százalékot tesznek ki a nevezők közül. A szervezők kiemelten fontosnak tartják, hogy biztonságos körülmények között zajló versenyen vehessenek részt a sportolók, akik választhatnak a különböző távok közül, beleértve a hagyományos 5,2 km-es távot, a 2,6 km-es résztávot, vagy akár a SUP-os Lidl Balaton-áthúzást.

Kiemelt biztonsági intézkedések a Balaton-átúszás során 2024-ben is


"A különleges sportesemény biztonságának záloga ezúttal is a 130 vitorlásból, tucatnyi kishajóból és motorcsónakból kialakított úszófolyosó, ahol a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálat szakemberei folyamatosan figyelik és ellenőrzik az úszókat. Több mint 1000 szervező, rendező ügyel a résztvevők biztonságára" - mondta Máth István versenyigazgató.

hirdetes

Amit érdemes tudnod, ha jelentkezni szeretnél az idei Balaton-átúszásra

A Balaton-átúszásra amatőr- és hobbiúszók is jelentkezhetnek. Mivel ez nem egy sportverseny, hanem egy amatőröknek (is) szóló nyíltvízi szabadidősport-esemény, ezért az átlagos úszóidő 3 óra. Az 5,2 km-t úszók 75 százaléka 2 óra 45 perc és 3 óra 10 perc közötti idősávban szokott célba érni. Az 57 perces férfi pályacsúcsot Rasovszky Kristóf úszta 2020-ban, az 1:00:58 órás női legjobb időt pedig Risztov Éva teljesítette 2016-ban.

hirdetes

Amennyiben túl soknak érzed az 5,2 kilométert, abban az esetben van lehetőség féltávot is teljesíteni, ami 2,6 kilométeres úszótávot jelent. Bár elvárás, hogy az utolsó rajtolási időpont után legkésőbb 3 órával célba kell érni, de nem kell aggódni akkor sem, ha ez nem sikerült, hiszen az úszás során kilométerenként úszópálya zárási időpontokat állapítanak meg a szervezők a Balaton-átúszás szintidejéhez igazítva. Időtúllépés esetén az indulónak a záróhajóra kell felszállnia, majd azt a balatonboglári célnál hagyhatja el.

A Balaton-átúszás nevezési korhatára

14 év alatti induló csak szülő/gondviselő kíséretében indulhat az eseményen és teljesítheti a kihívást. Ez alól kivételt képeznek az úszás, vízilabda, triatlon és öttusa sportágak igazolt versenyzői. 18 év alatti indulóknál hangsúlyosan ellenőrzik a szülői/gondviselői hozzájárulás meglétét. Felső korhatár nincs.

Ez még nem a cikk vége. Lapozz, ha érdekelnek a további fontos tudnivalók az idei Balaton-átúszásról!

Forrás: MTI

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Anyák napja

Anyák napja: Ez is a tavaszi ünnepkörhöz tartozik, talán a legszebb nap, mikor az édesanyákat... Tovább

1989. október 23.

1989. október 23.: Október 23 nem csak a Forradalom és Szabadságharc kirobbanásának napja,... Tovább

Tovább a lexikonra
Hírek Kirándulás Magyarország Sport
X
Kövess minket facebookon!