hirdetes

Más lenne ma a Balaton, ha ezek az ötletek célt értek volna

Pi

Ma természetes az, ahogy kinéz a Balaton. Sok helyen körbetonozott partszakasz, a déli részen sekély víz. Azonban volt egy elképzelés, nagyjából 50 évvel ezelőtt, amely alapjaiban változtatta volna meg a tó kinézetét.

Balaton kinézete-más is lehetne a tó

Jeges Károly és Máthé Kálmán mérnökök fejéből azért pattant ki a változásról szőtt gondolat, mert már az 1970-es években is jól látszott, hogy a balatoni vendégfogadás közelíti a teljesítő képességének a határaihoz.
Hihetetlen adat -hiszen a Vasfüggöny mögött élte életét a komplett keleti blokk-, hogy a szállodai szobák és a strandok befogadóképessége a határaikhoz közeledtek, hiszen több, mint 2 millió hazai és külföldi vendég érkezett már akkoriban is a magyar tengerhez.

A problémával pedig kezdeni kellett valamit és itt került képbe a két fiatal mérnök.

hirdetes
Az ő elképzelésük – mai divatos szóhasználattal élve - a helymenedzselésben öltött testet. Úgy gondolták, hogy a partszakaszok növelésére és az új földterületek kialakítására egyaránt megoldást találtak.

Alapgondolatuk szerint a beton és kőhalmokat (melyek azóta is a tó partjának szerves részét képezik) úgy is ki lehetne alakítani, hogy azok farkasfog mintában nyúljanak bele a tóba. A megvalósítást tekintve váltakozva építettek volna földnyelveket és közéjük ugyanolyan méretű és formájú öblöket, melyeket az iszap építésben való felhasználásával mélyítettek volna ki. Ezzel ráadásul a déli rész alacsony vízállás problémáját is kiküszöbölték volna. Gondoljunk csak bele: sokkal hajózhatóbb lett volna a tó, a horgász sportnak is jobban kedvezett volna a mélyebb meder.

hirdetes

Az alapgondolat szerint a partszakaszok hossza másfélszer több lenne, mint manapság. Az ellenpólus képviselői azonban a part kinézete miatt jogosan emelték volna fel a szavukat.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Francia drazsé

Francia drazsé: az egyik legklasszikusabb magyar édességfajta. Maga a szó egyébként francia... Tovább

Római strandfürdő

Római strandfürdő: Rómaifürdő Budapest egyik városrésze a III. kerületben. A városrész... Tovább

Tovább a lexikonra
Retró
X
Kövess minket facebookon!