hirdetes

Ez történik most a téli Balatonnal

Pi

Bár a Balatonon most nincs nagy élet, de ez nem azt jelenti, hogy ne zajlanának a dolgok a magyar tenger körül. Íme, a legfrissebb történések!

Ez történik mostanában a Balatonnál

A turizmusban tevékenykedők szerint probléma, az ottélők szerint viszont nem baj az, hogy a Balaton évszak érzékeny.
Nyaranta dugig vannak a kiadó apartmanok és a strandok szabadságukat töltő családokkal, baráti társaságokkal, telente viszont a tó környéki településeken élőkön kívül nem megy senki sem oda, pihenés céljából.

Ahhoz azonban, hogy nyaranta minden hiba nélkül menjen, hogy mindenki jól érezze magát, nem elég tavasszal, vagy nyár elején megtenni az előkészületeket, hanem már télen meg kell mindent tenni, hogy a később ideérkező vendégek az elvárt magas kiszolgálást kaphassák meg a pénzükért.

Évek óta nem látott strandfelújítási program keretében, minden eddiginél több pénz érkezett a tóhoz az elmúlt időszakban. A partok épülnek, korszerűsödnek, tehát az infrastruktúra első felével nem lehet baj.

hirdetes
A 90-es években, és a 2000-es évek első felében még bőven volt abból gond, hogy a Balaton vízszintjét nem sikerült kordában tartani. Hol kiöntött a tó-okozva ezzel sok bosszúságot a part mellett élőknek-, hol pedig annyira eltűnt a víz, hogy 100 métereket be lehetett sétálni a parttól addig, hogy ember lába nedves legyen.
Éppen ezért fontos hír az, hogy a napokban megnyitották a Sió-zsilipet a Balaton magas vízállása miatt, figyelembe véve többek közt az időjárás előrejelzéseket is.

A tó átlagos vízállása jelenleg 120 centiméter, amely meghaladja a téli hónapokra előírt legnagyobb vízállást. Mielőtt bárki kétségbe esne: a most engedélyezett másodpercenként 20 köbméteres sebességű vízeresztés nem veszélyezteti elöntéssel a Sió-menti területeket, és nem akadályozza a Sió-zsilip 2019 óta tartó átépítési munkálatait.

hirdetes

Aki elfelejtette volna: mintegy 19 milliárd forintból korszerűsítik a Balaton levezető rendszerét. A 2022 végére megvalósuló beruházás eredményeként a Sió-zsilip kapacitása a duplája lesz a mostani, másodpercenkénti 60 köbméternek, ezáltal javulni fognak a tó vízszintszabályozásának feltételei. A munkálatok részeként átépítik a siófoki leeresztő- és a hajózsilipet, valamint a balatonkiliti mederduzzasztót, kotrással javítják a Sió-csatorna vízelvezető képességét, magasítják és egy szakaszon áthelyezik a csatorna árvízvédelmi töltésrendszerét.

glacika56 képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Regéci Vár

Regéci Vár: az egyik legszebb magyar vár volt valaha, manapság azonban még nem nyerte vissza a... Tovább

Aquincum

Aquincum: egy római katonai tábor és polgári település volt a mai Budapest területén. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Magyarország
X
Kövess minket facebookon!