notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Növekvő biztonság a Balatonon

hirdetes

Új program a Balatonon

Pi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Mentőöv néven új balatoni vízbiztonsági programot dolgoztak ki, amelynek tesztelése idén öt település strandjain zajlik majd.

Növekszik a Balatoni biztonság

Azért volt erre szükség, mert tavaly lényegesen több súlyos baleset történt a Balatonon, mint a korábbi években. A balatoni vízi rendészet ötlete nyomán kielemezték az eseteket és a vízi mentők mentorságával új vízbiztonsági programot dolgoznak ki. Európában egyedülálló a Balaton hatszáz négyzetkilométernyi vízfelületének biztonsági rendszere, de a növekvő vendégszám (évente hárommillió ember fordul meg a tónál) a szélsőségesebb időjárás és a vízi balesetek száma újabb lépésekre sarkallta a program kidolgozóit. A tó 235 kilométeres partszakaszán csaknem kétszáz fürdőhely 776 strandlejáróján özönlenek vízbe az emberek egy-egy forró nyári napon. Emellett 104 kikötő és 17 ezer vízi jármű biztonságát is garantálni kell.

hirdetes

A tavalyi vízi halálesetek fele egészségügyi okokból következett be, alapvetően idős, beteg embereknél, azaz valójában nem vízbefulladásról volt szó. A második legfőbb ok a vízibicikliről leugrás felhevült testtel, bódultan vagy úszástudás nélkül, és a többi tragédiában is tetten érhető volt az egyéni felelősség.

Növekszik a Balatoni biztonság

Fontos még tudni, hogy egymilliárd forintnyi uniós forrás áll rendelkezésre a balatoni katasztrófavédelmi rendszerek - köztük a viharjelzés - korszerűsítésére 2020-ig, tehát a munkának nincs még vége ezzel. A horgászok például kezdeményezték, hogy a teljes horgászszezon alatt legyen viharjelzés a Balatonon.

Egészen kiskortól kezdve kezdik az oktatást a szakemberek, mivel a Mentőöv program részeként a vízi mentők megkezdték az óvodás és kisiskolás, valamint a sportoló, vitorlázó gyerekek oktatását.

A program egyéb elemeit idén Siófok, Keszthely, Balatonfüred, Balatonfenyves és Révfülöp strandjain fogják tesztelni. Táblákkal látják el a strandi bejárókat, figyelmeztetve egyebek között a mederviszonyokra, valamint mentőeszközt kapnak a vízibiciklik és mentőmellényekkel látják el a kölcsönzőket. Ezeken a strandokon lesznek szóróanyagok, rendeznek vízbiztonsági eseményeket, flashmobokat is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
135 529
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
135 529
Közösség

Szótár

Magyar cimbalom

Magyar cimbalom: hangszer, Hungarikum A cimbalom két verővel ütve megszólaltatott húros... Tovább

Római strandfürdő

Római strandfürdő: Rómaifürdő Budapest egyik városrésze a III. kerületben. A városrész... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 193

Átlagos értékelés: 4.8