hirdetes

Harangozni vagy nem harangozni? – jogosan tiltották be Balatonberényben a harangszót?

VN

Történt ugyanis, hogy egy kedves kis Balatoni településen betiltották a harangozást, mert az zavarta a turistákat, de voltak már gondok a kakassal is. Jogos-e, nem jogos-e? Harangozni vagy nem harangozni Balatonberényben? Nagy István agrárminiszter a vidéki értékek és hagyományok megőrzése érdekében kezdeményez társadalmi párbeszédet.

Balatonberény harangszó betiltása jogos?

A vidéki idilli

A vidéki idilli csendet, olykor-olykor megtöri a reggeli kakaskukorékolás, vagy éppen a déli harangszó, de nem ettől lesz éppen olyan idilli? Hallgatni a reggeli kakaskukorékolást, az ébredező vidék hangjait, az állatok zaját, a csörömpölve meginduló embereket a dolgukra sietve, egy kedves szép napotot, néhány szóváltást, délben a harangszót, az életre kelő, majd elcsendesülő utcákat, a Balaton hullámait, a tücskök ciripelését, a gyerekek vidám kacaját, madarak énekét- ettől szép a vidéki lét. A világban sosincs csend, a zajok ugyanúgy széppé teszik, mint az illatok, vagy a vizualitás, hiszen ezek hangok mind-mind köthetőek valamihez. Nekem például mindig a békés gyermekkorom jut eszembe, amikor egy-egy harangkopácsolás azt jelentette, hogy ideje beindulni és asztalhoz ülni. A nyüzsgő város zajaitől sokkal kedvesebbek ezek a már-már muzsikának halló hanghatások. Balatonberényben mégis betiltották a harangozást…

hirdetes

Harangozni vagy nem harangozni? Te mit gondolsz? Egyetértesz azzal, hogy betiltották a harangozást Balatonberényben?

Az Agrárminisztérium szerint harangszóval igazán idilli

Az Agrárminisztérium közleménye ismerteti: a miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a természethez való közelség, a kis közösségek és a mindennapokat átszövő hagyományok mind-mind a vidéki élet csodálatos sajátosságai. Nagy Istvánt megdöbbentette, hogy a nyaralók panaszai miatt megszüntették Balatonberényben a reggeli harangozást, mert többeket zavart a korai ébresztés. Emellett pedig a település vezetésének a kakaskukorékolással kapcsolatban is van egy ügye. Mivel a jelenség nem egyedi, a tárcavezető társadalmi párbeszédet majd pedig törvényjavaslat alkotását kezdeményezi a vidéki élet hagyományainak védelme érdekében.
 

 

A harangszó a vidéki élet szerves része   

A vidéki életforma szerves részei a jelen lévő hangok és illatok. Ezek nem lehetnek zavaróak egy oda érkezőnek vagy újonnan beköltözőnek. A földművelésnek és az állattenyésztésnek megvannak a több évszázados sajátosságai. A vidéki élet hagyományai pedig fontos örökségeink - hangsúlyozta a tárcavezető. Nagy István arra emlékeztetett, hogy korábban Franciaországban a vidékre költöző városlakók fejtették ki elégedetlenségüket az olyan zajokkal kapcsolatban, mint a kukorékolás, a birkabégetés, vagy a tehenek kolompolása. A zavaró tényezők listájára a takarmány és trágyaszag is felkerült. A tárcavezető hozzátette, ennek az abszurditásnak sikerült megálljt parancsolni. A francia nemzetgyűlés ugyanis már elfogadott egy törvényt azokról a hangokról és szagokról, amelyek a vidéki élet szerves részei.

hirdetes
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Nádudvari feketekerámia

Nádudvari feketekerámia: Nádudvar a Hortobágy és a Sárrét határán fekvő ősi... Tovább

Kárpáti György

Kárpáti György: a 20 háromszoros olimpiai bajnokunk egyike. Kárpáti György a Nemzet... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Hírek Kirándulás Magyarország Magyarság Szórakozás Utazás
X
Kövess minket facebookon!