hirdetes

Rejtélyek nyomában - Dolgok, amiket nem tudtál a Boglári Gömbkilátóról!

Sz.F., ZH
Rejtélyek nyomában - Dolgok, amiket nem tudtál a Boglári Gömbkilátóról!

(A Gömb a BNV-n – Fotó forrása: Fortepan/ Nagy Gyula)

 

A következő, vagyis 1964-es BNV-ről beszámoló napilapok szinte egytől-egyig beszámoltak a csodás stand leépüléséről. Az eredetileg alkalmazott kék, műanyag ponyva ugyanis nem bírta az időjárás viszontagságait, így azt az 1964-es vásár előtt eltávolították. Az üresen maradt vázat az akkori lapok „lombját vesztett faként” vagy „csontvázként” emlegették. A „csontváz” ezután még két évig szolgált a Nemzetközi Vásár látványosságaként és 1966 decemberében jelentették be, hogy a Somogymegyei Tanács megvásárolta és a Balatonboglári Várdombon szándékozik felállítani.

hirdetes

Itt érdemes megállapítani, hogy a kilátóról szóló anyagok úgy fogalmaznak: a BNV bontásakor szállították el az alumínium struktúrát a magyar tenger partjára, ám ez hat évvel korábban történt, ugyanis a kiállítás 1973-ban költözött át a mostani helyére, így a Városligetben akkor bontották le az épületeit (1974-ben nyitott meg az első kiállítás a vásárvárosban). Mindenestre a gömbkilátó 1967-óta fennen hirdeti a kommunista Magyarország alumínium gyártásának nagyszerűségét és az elmúlt több, mint 50 évben mindössze kétszer kellett felújítani, így elmondhatjuk, hogy valóban kiállta az idő próbáját.

hirdetes

A hetvenes évek óta Xantus János nevét viselő építmény a nyolcvanas évek közepén, majd a 2000-es évek elején zárt be ideiglenesen és ekkor esett át felújításokon. A fásítás előtt Kopaszdombként ismert Várdombon magasodó kilátó 2012 óta látogatható újra és ettől az időponttól kezdve éjszakai kivilágítás teszi még impozánsabbá. Így ma már nem csak nappal, hanem éjszaka is jól látható a Balaton talán legérdekesebb építménye, mely ma már a hajózóknak is segít az éjszakai tájékozódásban.

Forrás: toretro.blog.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Magyar Becsület Rend

Magyar Becsület Rend: A Magyar Becsület Rend 2011-ben alapított kitüntetés. Létrehozásáról... Tovább

Tihanyi Bencés Apátság

Tihanyi Bencés Apátság: A tihanyi apátság egy bencés apátság, amelyet Tihanyban, a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek
X
Kövess minket facebookon!