hirdetes

5 történelmi épület Balatonfüreden és környékén, amit érdemes meglátogatni

VN

A mesés történelem, ami szinte megszólal, ami olyan varázslatossá teszi a levegőt is Balatonfüred környékén, ha megfelelő helyeken barangolunk. Hogy merre? Mutatunk 5 történelmi épületet Balatonfüreden, illetve a környéken, amit nemcsak a történelem szerelmeseinek ajánlunk!

Történelmi látványosságok Balatonfüreden

Villa Romana Baláca (Nemesvámos)

Ha Balatonfüred környékén barangolunk, akkor egészen a Római korig repülhetünk vissza, bár kicsit messzebb kell menni a Balaton hullámos partjától, a tó vizén portyázó vitorlásoktól, a lángososoktól, de teljesen megéri. Kíváncsi vagy milyen volt egy villa a Balaton partján, amikor még mozaikokkal rakták ki a padlót? Mondjuk erre ki ne lenne kíváncsi? A részben rekonstruált villagazdaság épületegyüttese és a romkert a Magyar Nemzeti Múzeum kiállítóhelyeként üzemel. 2012-ben multimédiás eszközökkel, makettekkel, enteriőrökkel bővült a látnivalók köre. Reméljük hamarosan a körülmények is megengedik, hogy meglátogassuk!

Barátlakások (Tihany)

Ez sem pont Füred, viszont nincs olyan messze Füredtől, sőt….és Tihanyba pedig mindig megéri ellátogatni, mert egy igazi mesehely, romantikus, kacskaringós utcákkal, és megannyi látnivalóval, amik közül az egyik legismertebb a középkor egy darabkáját. A 11. században ezekben az barlangokban laktak a szerzetesek. Nagyon kevés emlék maradt meg ilyen épen ebből az időből. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén, a Tihanyi-félszigeten, a Tihanyi Tájvédelmi Körzet É-i részén találhatók. Az üregcsoport kultúrtörténeti emlék.

hirdetes

Papsokai Szent Mihály templomrom (Balatonfüred)

Meg is érkeztünk Füredre, ráadásul rögtön egy nagyon különleges helyre, ami az érett középkor emlékeit őrzi. Igaz csak egy rom, de egy igen szép, és különleges rom, ami annak idején egy román stílusú Árpád-kori templom volt, de feltehetőleg a törökök rombolásának áldozatul eset. A Balatonszőlős felé vezető úton található, régen az Apátsághoz tartozott ez a terület is. Egy kicsi történelmi levegőt szippantani is megéri ide eljönni, illetve emlékezni, hiszen közkedvelt temetkezési hely is lett a rom környéke, itt nyugszik Keöd József is, aki az első balatoni gőzhajó utolsó kapitánya volt. És az sem utolsó szempont, hogy a kilátás is elég pazar: kiváló kilátás nyílik a Balaton keleti medencéjére, láthatjuk a Tihanyi-félszigetet, és Balatonfüred nagyobb szállodáinak tornyait is.

hirdetes

Arácsi Népház (Balatonfüred)

Ha már megérkeztünk Balatonfüredre, akkor egy tapodtat sem, már csak azért sem mert olyan kultúra van itt, és mindig is volt, hogy érdemes még kicsit tovább robogni a történelem vonatán egészen a 19. század népi építészetéig és megcsodálni, hogy hogyan festett Füred mielőtt a turizmus végleg átformálta volna a várost. Megnézni a Népházat, s az arócsi ófalu parasztházait.

Jókai Mór Vendégház (Balatonfüred)

Hatalmas ugrás ez a római korhoz képest, de mosthoz képest is visszafelé. nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én szívesen élnék abban a korban, amikor Jókai Füreden tanyázott, és megírta az egyik legzseniálisabb magyar regényt, Az arany embert. Nos, kicsit visszacsöppenhetünk ide, ha teszünk egy kört Jókai Mór egykori, saját maga által építtetett villájában, ami most emlékházként funkcionál. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Veszprémi Állatkert

Veszprémi Állatkert: az ország nyugati felének legszebb állatkertje. A veszprémi Kittenberger... Tovább

Kásás Tamás

Kásás Tamás: a 20 háromszoros olimpiai bajnokunk egyike. Kásás Tamás háromszoros olimpiai... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarország Programajánló Történelem Utazás