hirdetes

Már virágzik a híres balatongyöröki mandula sor

VN

Idén idő előtt érkezett a tavasz, amire mi sem jobb bizonyíték, hogy már most, február utolsó napjaiban el kezdett virágozni a balatongyöröki mandula sor.

Balatongyöröki mandulavirágzás 71-es főút

Csodaszépek a balatongyöröki mandulafák

2024-ben korán indult a tavasz is, és a balatongyöröki mandulafák virágzása is. A Balatoni Értékmentés csoportban láttuk, hogy már virágzik a főút menti mandulafa, ne késlekedj! Hétvégére is szép időt mondanak, tökéletes alkalom egy kis balatoni kikapcsolódásra. A mandulavirágzás a Becehegyről is szép, de sokan a 71-es főútról is nagyon szép mandulás képeket készítenek. A híres becei mandulafák nemcsak szépségük miatt nagyon érdekesek, hanem azért is, mert a neves Festetics családhoz kötődnek. Olyan panorámát festenek elénk, hogy még a híres festőt, Mikus Gyula festőművész is megihlették. Kedvenc témája volt a Balaton, de azon belül is többször megfestette a Becehegyről tavasszal elé táruló látványt, a virágzó mandulafákat. Ezek a tavaszi képei messze földön híresek. Idén csodáld meg te is, amit a festő is annyira szeretett, hogy többször is papírra kellett vetnie. 

A balatongyöröki mandulafákról

A mandulafa nagyon különleges. Nemcsak csodás virága miatt szeretik sokan, hanem mert nagyon gyorsan meghozza a tavasz hírét. A gyümölcsfák közül elsőként virágzik, ráadásul tényleg szinte egy szem pillantás alatt képes virágba borulni. Egyik nap semmi, majd másik nap teljes virágözön. Ez a csodás fa már a Paradicsom fái között is szerepelt, mármint nem pont a balatongyöröki, de a mandulafa igen! Nem véletlen, hogy a reményt szimbolizálja, reménykedünk egy új kezdetben, a tavasz eljövetelében, miközben az ókori kínai kultúrában a mandulavirágok a boldogságot és az élet örömét jelképezték.  A virágok rózsaszín vagy fehér színűek lehetnek, és rendkívül kellemes illatúak. Az illatuk gyakran enyhén édes vagy mandulaillatra emlékeztető. A mandulaolajat gyakran hozzáadják kozmetikai termékekhez is, mivel hidratáló és tápláló tulajdonságokkal rendelkezik.

hirdetes

Íme egy kis összefoglaló videó a Balaton-felvidék mandulafáiról is

Miért virágoznak a balatongyöröki mandulafák ilyen hamar?

A mandulafák nagyon hamar virágoznak, általában március elején, de most még korábban kezdődött minden. Idén tényleg nagyon hamar érkezett el a tavasz. Magam sem hittem el, amikor február közepén folyamatosan 10-en fokokat mutatott az időjárás előrejelzés, de aztán tényleg lett még 18 fok is, és még mindig ilyen jó időket mutatnak. Naív fejjel én csak remélni tudom, hogy a sok szép virág, a fák nem fagynak el már, mert akkor nagyon nem lesz jó termés. Bár a közeljövőben nem nagyon mondanak fagyokat, de tudjuk jól, hogy még húsvétkor, sőt áprilisban is lehet hideg. Éppen most láttam egy fotómat 6 évről ezelőttről….állt  a hó. Tényleg szokatlan az ilyen jó idő februárban, és az, hogy már most nyílnak a virágok, de mégis. A balatongyöröki mandulafák is virágzanak.

hirdetes

A főkép tavalyi. Balatongyörök, 2023. március 4. A hosszú expozíciós idővel készült felvételen virágzó mandulafák Balatongyörök közelében a 71-es út mellett 2023. március 4-én este. MTI/Varga György
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Zemplén Kalandpark

A Zemplén egyik legnagyobb turistamágnese a Sátoraljaújhely felett tornyosuló Magas-hegyen... Tovább

Cabernet sauvignon

Cabernet sauvignon: A cabernet sauvignon a világ egyik legismertebb és legnagyobb területen... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Kirándulás Magyarság Utazás
X
Kövess minket facebookon!