hirdetes

Balatonhenye: egy titkos 100 lakosú község a Balaton partján

VN, ZH

Imádjuk a titkos, eldugott helyeket, tudjátok az olyanokat, ahol még a levegő is megáll néha, és bár az óra mutatói nem állnak meg, mi biztosan elfelejtjük azokat fürkészni. És imádjuk a Balatont is, és bár tudományos bizonyítékot még nem találtunk, de szerintünk a környéken még a levegő is másmilyen. A kettőt együtt pedig még jobban imádjuk, ahogyan az alig100 lakosú titkos kis Balaton parti községet, Balatonhenyét is. Mntsétek el ezt a helyet nyárra!

Balatonhenye látnivalói

Balatonhenye- egy apró, titkos község a Balaton parton

A Balatontól légvonalban 8 kilométerre, közúton 11 kilométerre, északra, a Henyei-hegy keleti lábánál fekszik egy apró település, ami egy valódi kincsesláda. Mindösszesen  128 fő lakja, de annál különlegesebb. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, falutáji, ökológiai valamint tájképi szempontból is kiemelkedően értékes. A levegő szinte megáll itt, csodaszép vidéki házikók, és idilli templomok is vannak itt, egy frissítő őszi vagy akár tavaszi sétát is megér a település, már csak azért is mert az ikonikus épületeken túl is lehet itt különlegességeket lelni. Nagyon sok jó és különleges kiránduló hely veszi körül Balatonhenyét. A kacsakringós vidéki utcákon sétálva nem szabad kihagyni a Kenessey-házat, az Ágoston-házat, de a Balogh-kúrát sem! 

hirdetes

Hogyan juthatunk el Balatonhenyére?

Balatonhenye valóban egy titkos kis község a Balatonnál, megközelíteni sem igazán egyszerű. Nemcsak úgy van az, hogy megyünk a főúton, és egyszer csak elhaladunk ott, hanem egy kicsit barangolni kell érte, méghozzá a mesés Balaton-felvidéken, azon belül is a Monoszlói-medencében. Ebben a medencében összesen kettő település fért el, aminek egyike Balatonhenye, aminek lakói a hegyek mögött leltek menedékre. A Balaton-felvidéknek ez egy olyannyira titkos, és védett helye, hogy áthaladó útja nincs is, sőt még a két itteni falu, Monoszló és Balatonhenye között sincs közúti összeköttetés.

Látnivalók Balatonhenyénél

Balatonhenye egy igazi csodahely, olyannyira, hogy szerintünk innen nyílik a legszebb kilátás a Balaton-felvidékre.  A faluból Kapolcs irányába induló sárga utat kell követnünk, hogy megtaláljuk a mesés panorámát adó kilátópontot: belátni az egész Káli-medencét, a Balatont, a Hegyestű bazaltorgonáit. Könnyen megközelíthető Balatonhenyéről a legszebb kilátója is a vidéknek, a Káli-medencét uraló Fekete-hegy tetején épült Eötvös Károly-kilátóból is nagyon Pazar a panoráma, azonban ez egy kicsit hosszabb túra, 15 km-es, 200 méter szintkülönbséggel. bejárásához körülbelül 5 órára van szükség, egy tökéletes hétvégi program lehet a Balatonnál, őszre, tavaszra, vagy télre, de még nyáron is, ha valamiért nincsen fürdős idő.

hirdetes

    

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

9 lyukú híd

9 lyukú híd: A mai híd egy régi fahíd helyén épült klasszicista stílusban 1827 és 1833... Tovább

Magyar agár

Magyar agár: a 9 tradícionális magyar kutyafajta egyike. A magyar agár a legkevésbé ismert... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!