hirdetes

Óriási a baj a Balatonnál a felelőtlen lakók miatt!

B. Á.

Elképesztő mértékű az emberi nemtörődömség és a butaság, ezt sajnos már eddig is tudtuk. Nem vagyunk képesek vigyázni az értékeinkre, mindent tönkreteszünk, amihez hozzáérünk, most a Balaton került terítékre…

Irtják a balatoni nádast

Veszélybe került a Balaton

A Balaton partján négy év alatt több mint a duplájára nőtt az a terület, ahonnan az ingatlanok tulajdonosai kiirtotték a nádat – ennek következményeivel több mint valószínű, hogy nincsenek is tisztában a kedves tulajok…A nád téli aratására egyébként engedélyt kértek az üdülőrégióban, de az esetek több mint felében nem tudták értelmezni a dolgokat, nem tudtak különbséget tenni irtás és aratás között. 

Mekkora bajra lehet számítani? 

Pomogyi Piroska, a balatoni nádasfelméréseket több évtizede végző hidrobiológus a legújabb légi fotók elemzései alapján a Balatoni Szövetség (BSz) balatonfenyvesi elnökségi ülésén felhívta a balatoni önkormányzatokat tömörítő szervezet vezetőinek a figyelmét arra, hogy a megbontott, megrongált nádas minősége folyamatosan romlik, erodálódik. Ha ez tovább folytatódik, nem lesz nád, ha pedig nem lesz nád, akkor előbb-utóbb Balaton sem lesz. A magyar tenger 1200 hektárnyi nádasának a vízminőség és a partvédelem mellett jelentős szerepe a vízi élővilág megőrzése miatt is. 

hirdetes

Mekkora változások következtek be? 

A négy évvel korábbi állapotokhoz képest a 2019 augusztusban készített fotók alapján megállapítható, hogy 7,5 hektárnyi nádast irtottak ki – a nádasokat jelentősen károsítják az illegális bejárók, stégek, feltöltések, melyekből már öt évvel ezelőtt is 1700-at számoltak össze, a friss adatok erről még csak részben készültek el. Balatongyörök légi fotóit vették példaként, a hatkilométeres partszakasszal rendelkező település előtti nádasokban négy évvel ezelőtt több mint 90 illegális stéget, feltöltést és bejárót számoltak, ezek száma 2019-re 36-tal nőtt. 

Honnan tűnt el a nádas? 

hirdetes

Balatonakali, Balatonföldvár és Szántód határa, Fonyód partjai – ezen területekről több mint egy-egy hektárnyi nádas tűnt el, de ezer négyzetméternél nagyobb terület vált az emberek martalékává Balatonfenyves, Balatonalmádi, Keszthely, Balatonmáriafürdő, Gyenesdiás, Badacsonytomaj, Szárszó, Zamárdi, Siófok, Balatongyörök, Balatonudvari és Badacsonytördemic térségében is.

Mit lehet tenni? 

Pomogyi Piroska javaslata szerint, érdemes lenne a tóparti településeken webkamerákat kihelyezni, tanösvényeket létesíteni, valamint tájékoztató táblákkal felhívni az embere figyelmét a nádasok fontosságára. Ideje lenne, hogy a helyben élők és üdülők érezzék, tudják, hogy az ő felelősségük is a nádas megvédése, és ha kell, tegyenek feljelentést!

További képek itt: Máté Balázs Photography

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Aquincumi Múzeum

Aquincumi Múzeum: Budapest egyik leghíresebb, szabadtéri múzeuma.  A mai Óbuda... Tovább

Március

Március: Az év harmadik hónapja, a tavasz érkeztének hava. Magyar népszokások szerint szokás... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!