hirdetes

Ezek a dolgok nem hiányozhattak a balatoni nyaralásokon az 1970-es években!

Sz.F., ZH

Nyaralás az olcsó SZOT üdülők, a csíkos campingszékek és drága borjúcsülkök időszakában, utasellátóval és MK-27 magnóval. Nézzük, mik nem hiányozhattak a balatoni nyaralásokról annó! 

Ezek a dolgok nem hiányozhattak a balatoni nyaralásokon az 1970-es években!

Szerinted jobb volt az 1970-es, '80-as években nyaralni a Balatonnál?

A Kádár korszakban az ország vezetése nagy hangsúlyt fordított arra, hogy a dolgozó nép évente legalább egyszer jól megérdemelt pihenést (1 vagy 2 hetet) tölthessen valahol, elsősorban a Balatonon. A párt vezetése úgy vélekedett, hogy a tóparon, a naplementében gyönyörködve a proletárok nem merengenek olyan fölös, sőt veszélyes dolgokon, mint az elégedetlenség. Hogy előmozdítsák a vállalati nyaraltatás lebonyolítását, létrehozták a Szakszervezetek Országos Tanácsa által – elvben három évente, a gyakorlatban minden évben – nyújtható kedvezményes nyaraltatás rendszerét vagy ismertebb nevén a SZOT beutalót.

Azért járt elvben három évente ilyen beutaló, mert a törvények szerint ilyen gyakran kérelmezhették őket a dolgozók, a gyakorlat azonban inkább azt mutatta, hogy – különösen a gyerekes családok esetében – inkább a szervezet maga ajánlotta fel azokat éves rendszerességgel. Márpedig a beutalós nyaralás szinte felfoghatatlanul olcsóbb volt annál, amit egyébként – elsősorban a külföldi turistáknak – fizetnie kellett a magyar tenger környékén.

hirdetes

Egy SZOT üdülőben 1968-ban 10-, de a hetvenes évek közepén is 15-20 forintból kijött egy éjszaka, egy fő részére, teljes panzióval, vagyis napi három étkezéssel. Ha nem sikerült beutalót szerezni, akkor csak a szállás ennek a többszörösébe került, hiszen például a balatonfüredi Annabella hotelben a szoba reggelivel 72 forintot kóstált éjszakánként. Ezzel pedig még nem volt megoldva az étkezés és, ha valaki nem akart 50 filléres zsemlét majszolva nyaralni, akkor bizony az éttermi étkezés sok izzadságos munkaóra keresetét emésztette fel.

hirdetes

Valószínűleg ebben az időszakban terjedt el a közkeletű mondás, hogy a Balaton drága, hiszen a tó körüli vendéglátóhelyek árképzése bizony nem volt éppen szemérmes. Például egy másodosztályú siófoki étteremben ugyan rendelhettünk volna tejfeles burgonyafőzeléket (feltét nélkül) 3,30-ért, de egy pirított gombás borjúcsülök már több, mint 30-, a pontyból készült halászlé (azért mégis a Balatonról beszélünk) 16,20-ba került. A következő oldalon folytatom! 

Forrás: toretro.blog.hu

Fotó: Fortepan/ Urbán Tamás

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Balatonboglári borvidék

Balatonboglári borvidék Magyarország 22 borvidékének egyike. A Balatonboglári borvidék Somogy... Tovább

Népviselet

Népviselet: A magyar népviselet alatt a paraszti társadalom öltözködési szokásait értjük.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyarország Retró Utazás
X
Kövess minket facebookon!