hirdetes

Mennyiért nyaraltunk az 50-es és 60-as években a Balatonon?

ZH

A „Magyar tengernek” is nevezett Balaton évek óta kedvelt nyaralóhely a magyarok és a turisták számára egyaránt. Az 50-es és 60-as években a tó a nyári vakáció elsődleges helyszíne volt, és bár azóta sok év eltelt, még mindig hasonló programok közül választhatnak a nyaralók. A balatoni nyaralás költsége azonban ez idő alatt lényegesen alacsonyabb volt a mai színvonalhoz képest, nézzük mennyiért nyaraltunk hetven évvel ezelőtt a Balatonon!

balatoni nyaralás régen

Ennyibe került egy hét Balaton az 50-es és 60-as években


A mai balatoni programajánlókban is megállnák a helyüket az olyan programok, mint a szabadtéri színpadi koncertek, nemzetközi kerékpár verseny és a többi, amit Bata Lőrinc, egy helyi lelkes könyvtáros három évtized alatt összegyűjtött plakátgyűjteményén is láthatunk az 50-es és 60-as évekből. A plakátkiállítást a Fonyódi Művelődési Központban tekinthetjük meg, de ebben a cikkben viszont most arra térünk ki, mennyibe is került azokban az években egy hetet a Balatonon tölteni.

Forrás: Fortepan_Fortepan

 


Így nyaraltunk a Balatonon az 50-es és 60-as években

Forrás: Fortepan_Umann_Kornél


Talán mi már nem is emlékszünk, inkább csak a szüleink és a nagyszüleink történeteiből ismerhetjük meg azt az időszakot, amelyekről Lőrinc plakátjai is mesélnek. Mivel több, mint fél évszázadot repülünk vissza az időben, ezért most érdekesnek tekinthetjük, hogy egyszerre milyen különbözően és hasonlóan jártak/jártunk le azokban az években nyaralni a magyar tengerhez. Ebből kiindulva megnéztük, hogyan és mennyiért is nyaraltunk akkoriban.


Programok az 60-as években a Balatonon


Természetesen már azokban az időkben is rengeteg programra voltunk meginvitálva a Balatonra, bár ma már elég nehéz elképzelni, hogy csak az ilyen plakátokról értesült mindenki a következő eseményekről, hiszen még nem volt internet, ahonnan már sokkal egyszerűbben informálódhatunk.

Nem hiányozhattak a programok közül a nemzetközi úttörőtalálkozók, a sportbálok; ahol zene, büfé és tombola is volt, a szabadtéri zenei koncertek, és az irodalmi estek sem. És természetesen a nyaraláshoz az esti szórakozás is hozzátartozott, ugyanis a II. világháború után teljesen megváltoztak a nyaralási szokásaink is: a magánépületek államosítva lettek a kommunista rendszerben, így szakszervezeti, vállalati és tanácsi üdülőket alakítottak ki a Balaton partján.

hirdetes
hirdetes

A szórakozni vágyó trapéznadrágos fiatalok a Slágerhullám vagy a Halló, itt Balaton! koncertsorozat valamelyikén bulizhattak, ezutóbbi ráadásul júniustól szeptemberig tartott, és változatos zenei stílusa hatalmas tömegeket mozgatott meg. De borzolhatták a hajukat az Illés zenekar hangversenyén is, és a kor szupersztárjai is mind imádtak a fonyódi tóparton koncertezni, mint az Omega, Koncz Zsuzsa vagy a Metro. Ezek a koncertek akkoriban épp olyan jelentőséggel bírtak, mint ma a part menti fesztiválok, bár van olyan (Korda György), aki még azóta is embertömegeket mozgat meg a koncertjein.


De mennyibe került egy hét nyaralás a Balaton az 50-es és a 60-as években?


Az ötvenes-hatvanas években egy balatoni nyaralás ára a szállás típusától függően és a kiválasztott tevékenységektől is változott. Például egy heti tartózkodás, vasárnaptól-vasárnapig, egy egyszerű panzióban akár 1500 forintba is kerülhetett főétkezések nélkül. Siófokon ez az ár egy 2-3 ágyas szobáért 564 Ft volt, amiben még egy tó körüli autóbuszos kirándulás is benne volt, Balatonlellén már csak 420 Ft, Fonyódon pedig 389 Ft-ért nyaralhattunk egy hetet.
Hogy jobban össze tudjuk hasonlítani a mai viszonyokkal, egy átlag havi bér a 60-as évek elején 1600 Ft volt, év végén már 2000 Ft.

Forrás: Fortepan_Magyar_Rendőr

Ha a látogatók a fényűzőbb tartózkodást preferálták, akadtak olyan szállodák, mint a balatonfüredi Grand Hotel, amely előkelő szolgáltatásokkal, például saját stranddal, teniszpályákkal és étteremmel is szolgált. Ezek a szállások azonban lényegesen drágábbak voltak, egy hetes tartózkodás nagyjából 3000-5000 forintba került.

A szállásköltségeken kívül a látogatóknak az étkezés és a tevékenységek költségeit is figyelembe kellett venniük. A kiállítás szerint egy étteremben egy étkezés 60-70 forintba került. A látogatók óránként 100 forint körüli áron bérelhettek csónakot, vagy lovagolhattak 200-300 forintért.

Összességében elmondható, hogy az 50-es és 60-as években egy balatoni nyaralás ára viszonylag megfizethető volt, így a látogatók szélesebb köre számára elérhető volt. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezeket az árakat az inflációhoz és a valutaárfolyamokhoz igazították, így nehéz őket közvetlenül összehasonlítani a mai árakkal. Ennek ellenére a Balaton továbbra is népszerű nyaralóhely, ahol különféle tevékenységeket és szállásokat kínálnak, amelyek megfelelnek a preferenciáinknak.
 

Forrás: képek: Fortepan szöveg: WeLoveBalaton

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Aquincum

Aquincum: egy római katonai tábor és polgári település volt a mai Budapest területén. A... Tovább

Semmelweis Ignác

Semmelweis Ignác az "anyák megmentője”, mivel a gyermekágyi láz ellen mindent... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar történelem Magyarország Retró
X
Kövess minket facebookon!