hirdetes

Miért lett a Balaton ennyire népszerű? Ismerd meg az elképesztő történetét!

TK, ZH

Mikor vált a Balaton mindenki kedvenc üdülőhelyévé? Milyen dátumhoz köthetőek az első hotelek, üdülők megépítése a vízparton? Tudd meg Te is mostani cikkünkből – ismerjétek meg a Balatont!

Balatoni szállodasor

Amennyiben valaki kikapcsolódásra vágyik, rögtön a Balaton jut eszébe – és ez egyáltalán nem véletlen, hiszen már évtizedekkel ezelőtt is rendkívül gyakran jártak nyaralni a méltán népszerű tavunkhoz. 


Az első nagyobb üdülőparkok építése mégis az 1960-as, 1970-es évekhez köthető – ekkor szaporodott meg leginkább a hotelek, üdülők száma a Balaton környékén, ugyanis a ’60-as évek közepétől hatalmas szállodaépítési láz söpört végig itt. Ezek a mai napig meghatározzák a nyaraló körzetek arculatát – arról nem is beszélve, hogy egy-kettő még a mai napig is működik. Ezek legtöbbje tehát mindmáig meghatározó szálláshely.


Amennyiben ki szeretnénk emelni a legjelentősebb darabokat, akkor érdemes megemlíteni az 1962-ben épített Balaton Szállót, mely a siófoki szállodasor első darabjaként lett emelve – ez kezdte meg az egész siófoki szállássort, melynek építése 1966-ban zárult, az Európa átadásakor. Hogyha kronológiai sorrendben szeretnénk haladni, akkor érdemes a sort a Club Tihany elődjével, a Tihany Hotellel folytatni, melyet 1963-ban emeltek, utána pedig érdemes megjegyeznünk az Annabellát, mely 1968-hoz, valamint Balatonfüredhez kötött.

hirdetes


A nyaralók sokasága között még kiemelkedett a Marina, mely 1969-ben épült, illetve az 1971-ben átadott Helikon is, Keszthelyen.


Miért is történt ez a hirtelen építkezés?

hirdetes


Elsősorban az épületek nagyobb része a SZOT ezüst-parti építkezéséhez kötött. A SZOT, Szakszervezetek Országos Tanácsa ugyanis elhatározta, hogy építeni fog egy szállodasort, mely képes lesz mindegy 3600 főt elszállásolni, a kikapcsolódás reményében. Mégis, az akkoriban átadott siófoki szállodasor példának okáért 2000 férőhelyes kapacitással lett átadva. Láthatjuk tehát, hogy minden szempontból hatalmas kapacitás szükségeltetett a tervek, az egész építkezési sorozat kivitelezéséhez.

Képek forrása: Fortepan / FŐFOTÓ

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Wigner Jenő

Wigner Jenő: 14 magyar Nobel díjasunk egyike. 1963-ben kapta meg a fizika szakterületén az... Tovább

Az ősmagyarok hitvilága

Az ősmagyarok hitvilága: Az ősi magyarságot egyik meghatározó alap. Az ősmagyarok vallása, a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Retró
X
Kövess minket facebookon!