hirdetes

Az 5 legszebb balatoni vár - ami télen is csodálatos

VN, ZH

Télen is csodás várakkal vár a Balaton! Az elmúlt években már egyáltalán nem jellemző, hogy az évnek ebben az időszakában teljesen megáll az élet a magyar tenger partján, bár igaz, ami igaz, ilyenkor kissé elcsendesül a vidék. Annál jobb, hiszen így egy teljesen másik arcát is megismerheted a Balatonnak, és bár strandolni nem strandolhastz, izgalmas Várakat fedezhetsz fel!

5 legszebb balatoni vár

Szigligeti vár, a Balaton egyik legszebb vára

Vitán felül áll, hogy a Szigligeti vár az egyik legszebb, hanem a legszebb vár a Balatont őrző csodás kőremekek közül. Katonai szempontból is igen jelentős szerepet látott el annak idején, de ezt, ha ilyen-olyan mondákból, a történelemkönyv lapjaiból nem is tudod, ellátogatva egy kiállítás keretein belül megláthatod. Éppen nemrég esett át egy nagyobb tatarozáson, így most egészen jó állapotban van, korához képest, bár ez egy romvár, tehát nem teljes pompára kell számítani. A legnagyobb különlegessége, ami miatt listán élére került, hogy iszonyatosan szép balatoni kilátás nyílik belőle.

Sümegi vár, egy nagyon különleges balatoni vár

A Balatont valósággal körbeölelik a különlegesebbnél különlegesebb látnivalók, romosodó várak is. Azonban a Sümegi várra pont nem illik ez a leírás, ugyanis ez hazánk egyik legjobb állapotban fenn maradt építménye, noha régebbi részei még az 1260-as években épültek meg. Igazi történelmi időutazás biztosít a látogatóknak, hiszen ép állapotának köszönhetően bepillanthatunk a vár egykori lakóinak mindennapjaiba. Olyan látványosságokat lehet megtekinteni, mint a várkonyha, pékműhely, kínzókamra, vagy a kovácsműhely.

hirdetes

Nagyvázsonyi vár, Kinizsi balatoni vár

A Nagyvázsonyi várat, sokan csak Kinizsi várként ismerik, hiszen amikor az építtető Vezsenyi család kihalt férfiágon, az éppen uralkodó igazságos királyunk, Mátyás király, a hadjárataiban tanúsított vitézségéért Kinizsi Pálnak adományozta a várat. Ma is áll a 29 méter magas kőből épült vártornya, és fala is. A toronyból persze mesés kilátás nyílik a Balaton-felvidékének lankáira, ami remélhetőleg neked is elnyeri majd a tetszésedet miután a szűk csigalépcsőn felküzdötted magad, miközben végignézted a lakótoronyban berendezett középkori kiállítást.

Csobánci vár, a Tapolcai-medence vára a Balatonnál

Sajnos nincsen túl jó állapotban a Tapolcai-medencét őrző Csobánc vára, mégis megérdemel egy látogatást! Tudod, miért? Mert valami mesésen szép, 360 fokos panoráma nyílik innen a tájra, ami mondanunk sem kell mennyire fog elvarázsolni téged is. Sokak tartják ezt a legszebb kiltást biztosító helynek a Balatonnál, amit nem csodálunk, hiszen tiszta időben Keszthelytől egészen Tihanyig be lehet látni mindent, azaz a Tanúhegyeket, a Káli-medencét, persze a Balatont is és a szőlőskerteket, présházakat. Sajnos csak néhány fal áll már az egykoron nagyon fontos törökök elleni szerepet játszó várból, amit a Rákóczi-szabadságharc idején a várat az osztrák császári hadsereg foglalt el, majd rombolt le.

hirdetes

Rezi vára- egy újabb csodálatos vár a Balatonnál

Rezi vára annak ellenére nagy népszerűségnek örvend, hogy a török korban elpusztult, így mindössze néhány fal maradt az egykor hosszan elnyújtózott szabálytalan várból a Keszthelyi-hegység Meleg-hegynek nevezetett vonulatán. Innen is nagyon szép a kilátás, ráadásul tanösvény is vezet ide, a népszerű Keszthelytől csak egy karnyújtásnyira található, és még ingyenes is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Hollókői vár

Hollókői vár: A hollókői vár a Cserhát hegyei között, az UNESCO által a Világörökség... Tovább

Nemzeti Színház

Nemzeti Színház: Sok helyen volt az idők során a Nemzeti Színház, most úgy látszik,a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Kirándulás Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!