hirdetes

A Balatonnál is látszódott a sarki fény - Elképesztő látványt festett az égre!

ZH

Idén már tízedik alkalommal jelent meg a sarki fény Magyarország felett, ám sosem mutatkozott még ilyen lenyűgözően. Az ország számos pontjáról, köztük Budapesttől és a Balatonon is, szabad szemmel gyönyörködhettünk benne.

sarki fény Balatonon

Csodás sarki fény látszódott a Balatonon

November 5-én este Magyarország felett ismét varázslatosan ragyogott az aurora borealis, az északi fény, a Balaton vidékén is felvillantva az eget. Fonyódligeti és Badacsonytomaji webkameráknak köszönhetően sikerült rögzíteni ezt a lélegzetelállító pillanatot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat kamerája pedig Siófokon 18 óra 15 perckor rögzítette a legszebb vörös sarki fény jelenséget.

sarki fény a balatonon

Az ég megfestése rózsaszínben a sarki fény varázslatával mindig felejthetetlen élmény, és ez alkalom sem volt kivétel. Az est folyamán lenyűgöző intenzitásba kapcsolt az aurora borealis, amely a Balaton tükröződő felszínén is gyönyörűen tükröződött.

Az éjszaka folyamán számos észlelő osztotta meg elképesztő fotókat az interneten, és ezek az elképesztő pillanatok az ország szerte hatalmas lelkesedést váltottak ki.

Idén már 10. alkalommal látszódott a sarki fény Magyarországon

 

Az Időkép adatai szerint ez volt idén a tizedik sarki fény, és minden korábbinál erősebbnek bizonyult. Az aurora borealis megjelenése olyan ritka és különleges, hogy az emberek szerte az országban lelkesen fotózták le, és ezek a gyönyörű képek az Időkép képtárába is bekerültek.

hirdetes

Fonyódliget és Badacsonytomaj webkameráinak felvételein a sarki fény esti pompáját láthattuk. Aznap este a naptevékenység hatására a Földet elérő töltött részecskék ütköztek a magnetoszférában található magaslégköri molekulákkal, és ennek a találkozásnak köszönhetően ragyogott fel az aurora borealis a Balaton felett.

A sraki fény Székesfehérváron is szépen látszódott:

Olyan meglepő helyeken is lehetett látni a sarki fényt, mint az Alföld:

Csákváron is csodásra festette az eget a sarki fény:
 

Mi okozza a sarki fényt?

hirdetes

A sarki fény, amit gyakran az északi fénynek is neveznek az északi féltekén, és aurora australis délen, egy időszakos fényjelenség, amit a Föld északi és déli sarkainál található légkörbe behatoló töltött részecskék (elsősorban protonok és elektronok) keltettek. A sarki fény megjelenése erős naptevékenységhez kapcsolódik, és mágneses viharok idején a magnetoszféra szerkezete megváltozik, így alacsonyabb szélességi körökön is látható lehet, ami ritkán fordul elő Magyarországon.

Ezen a novemberi estén a Balaton is a sarki fény festői színkavalkádjában úszott, és az embereknek lehetőséget adott, hogy élőben megcsodálhassák ezt a különleges természeti csodát. Az égbolt ragyogása újra emlékeztetett minket a Föld és az univerzum lenyűgöző szépségére, amely mindig újra és újra elbűvöli az emberek szívét.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Somló

Somló: A Balaton-felvidéknek 9 tanúhegye van, a Somló közülük az egyik. A Balaton-felvidéki... Tovább

Aradi vértanúk

Aradi vértanúk: Az aradi vértanúk az a 12 magyar tábornok és egy ezredes voltak, akiket az... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Hírek Kirándulás Külföld Magyar Magyar történelem Magyarország
X
Kövess minket facebookon!