hirdetes

Balatonvilágos, a magyar tenger csücske, ahol a csoda kezdődik

VN, ZH

Mikor megjelennek az évben az első melengető napsugarak, mindig arra gondolunk, hogy milyen jó lesz már nemsokára a magyar tenger mellett napozni. Sokan Balatonakarattyát tekintik a Balaton kapuját, de nem szabad olyan gyorsan elsuhanni Balatonvilágos mellett sem, ami szintén a Balaton csücskénél található, csak már kicsit a déli partra hajlóan, és egy csodás hely- Máté Balázs fotós mesés képein mutatjuk meg mennyire.

Balatonvilágos látnivalói a magasparton

Mit kell tudni Balatonvilágosról?

Ez a déli part legkeletibb települése, Budapestről éppen útba van Siófok felé. A Balatont körülvevő valamennyi terepülés nemcsak csodálatos, hanem nagyon különleges is. Balatonvilágosról is el lehet ezt mondani, ha még nem csodáltad meg soha ezt a helyet, akkor a legközelebbi balatoni kirucc során nyomd meg a fék pedált- határában végződik az M7-es autópálya! Kisgyermekes csalásoknak úti célként, azaz a teljes nyaralás ideje alatt kiváló, hiszen nemcsak csendes, hanem a strandja is kiváló, sekély a víz, homokos a meder. Balatonvilágos - amihez egyébként hozzácsatolták Balatonaligát is- két fő részre osztható: magaspartra, ami a falu rész, és a parti nyaralósorra, ami csaknem 30 méterrel alacsonyabban van, mint a fenti részek. Lépcső, és meredek út is biztosítja az átjárást.

Miért érdemes megállni Balatonvilágosnál?

Balatonvilágos még nagyon a Balaton elején van, pont ezért érdemes is itt megállni: megcsodálni minél hamarabb a magyar tengert, mert ezen a ponton meglepően más arcát mutatja! Egyébként meg számtalan csodaszép dolog van itt. Kezdjük például a magasparttal: kilátás valami meseszép! A Balaton szerelmeseinek ez az egyik legkedveltebb helye, még Mészöly Géza és Csók István festőművészek is a panoráma kilátóból merítettek ihletet a balatoni képeikhez. Máté Balázs fotós képeit mutatjuk bizonyítékként a hely szépségére. További balatonos képekért, vagy kirándulás tippekért kövessétek be őt ITT!  

hirdetes

Balatonvilágos látnivalói

Balatonvilágos partján Székelykapu is áll, ami szó szerint a Balaton kapuja, csodás a kilátás mellőle, és keresztül rajta is! Az alkotás kézzel készült, gyönyörű fa megmunkálását is megnézhetitek, és azt is, hogy hogyan passzol ez a Balaton kékjéhez. A Magapartról egyébként jó időben a Bakony vonulatait, és a teljes Keleti medencét belátni, romantikus sétára is ideális, a hosszan elnyúló partszakasz. A panoráma kilátó környékén található egy nagyon különleges látnivaló is, amit a szerelmesek fognak leginkább értékelni - a Sóhajok hídja ezzel a felirattal: "Az itt fogant szerelem múlhatatlan." A hídra szerelemlakatokat lehet kihelyezni, amik a kínai hagyományok szerint a véget nem érő, örök szerelmet szimbolizálják. Máté Balázs fotóin biztosan feltűnt sokaknak egy nagyon különleges balatonvilágosi látnivaló: a Millenniumi Szent Korona emlékmű, ami nem véletlenül került ennek a csodás panorámát adó helynek a kellős közepére. A 12 méter magas emlékművet 2000-ben, az államalapítás ezeréves évfordulóján állították, Mihály Gábor Kossuth-díjas szobrász csodás alkotása.

hirdetes
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Nemzeti Színház

Nemzeti Színház: Sok helyen volt az idők során a Nemzeti Színház, most úgy látszik,a... Tovább

Magyar óriás nyúl

Magyar óriás nyúl: Ki ne ismerné ezt a jellegzetes, hosszú testű, erős, hengeres, terjedelmes... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás Utazás
X
Kövess minket facebookon!