hirdetes

5+1 érdekes tény a balkezesekről, amit kevesen tudnak!

Sz.F., ZH

Számos európai országban negatív vagy elítélendő tulajdonságot társítanak a balkezességhez, nincs ez másképpen Magyarországon sem, nézzük csak az efféle szavakat például: balfácán, balszerencse, vagy éppen kétbalkezes. Nem tudja senki, hogy ez miért alakult ki, mivel a balkezesek nem sokban különböznek jobbkezes társaiktól.

érdekes információk a balkezesekről

#1. Balkezesek agyműködése

A jobbkezeseknél az agy bal féltekéje felelős a beszédért, és a logikus gondolkodásért, a jobb félteke pedig az érzelmeket, a humort és a művészetekre való hajlamot irányítja. A balkezeseknél ez a működés pont fordított, sokan viszont nem tudják, hogy a balkezességnek számos előnye is van, egy ausztrál kutatás szerint a balkezesek jobban teljesítenek akkor, amikor gyorsan kell gondolkodni és dönteni, bármilyen feladatot megoldani. Te is tapasztaltad már?

#2. Képességek működésbe lépése

A balkezesek általában nehezen azonosulnak az ismeretlen környezettel, viszont képesek egyedül is kivirágoztatni képességeiket.

#3. A balkezesek genetikái

Ha a szülő legalább egyik tagja sem bal kezes, akkor is van esély arra, hogy gyerkemekük balkezes lesz, ez ugyan csak 4 éves korban derül ki igazán. Amennyiben az egyik szülő bal kezes úgy természetesen nagyobb az esély az öröklésre, azonban ez az esély a nők esetében jóval nagyobb, mint a férfiakéban. Számos kutatás létezik azonban a balkezesség genetikai kialakításáról is. A Holland Max Planck Intézet genetikus munkatársai kutatásainak során sikerült számos gént megnevezniük, amelyeknek közük lehet a balkezesség kialakításában pl.: MAP2 (microtube-associated protein 2) gén. 

hirdetes

#4. A balkezes sportolók

A balkezes emberek tehetségesek a sportokban. Rengetek sportoló van a világon akik balkezesek, mint péládul : Nagy László (kézilabdázó), Phil Mickelson (golflegenda), Rafael Nadal (teniszező). A balkezes sportolók meg könyebben meglephetik ellenfeleiket és mivel máképp játszanak így könyebben megállják a helyüket, akár egyedül is. Egy balkezes sportoló esetében más technika jelenik meg, amelyel jobbkezes ellenfeleik nehezebben tudnak alkalmazkodni. 

hirdetes

#5. Világnap

Augusztus 13.-át kinevezték a Balkezesek Világnapjának, amikor őket ünnepeljük. Amennyiben van bal kezes ismerősöd ne felejtsd el köszönteni őt, lehet ő sem tudja, hogy ezen a napon a balkezeseket ünnepeljük.

#5+1. A bal kezesek kézhasználata

Tudtad?! A balkezesek többet használják a jobb kezüket, mint a jobb kezesek a balt.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Zirci Ciszterci Arborétum

Zirci Ciszterci Arborétum:  A Zirci Arborétum hazánk legmagasabban fekvő... Tovább

Magyar akácméz

Magyar akácméz: Hungarikum, mely messze földön híres. A magyar akácméz világos, lágy,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek