hirdetes

Rengeteg festett barlang rejtőzik a Bükkben? – Különleges barlangrajzok nyomában

ZH

A Bükk-hegység ősi titkai és festett barlangjai mélyen rejtőznek, ám egy új kiállításnak köszönhetően betekinthetünk ezeknek az ősi művészeti alkotásoknak a varázslatos világába.

Altamira barlangrajzok

Néhány napig Budapesten csodálhatjuk meg a barlangrajzokat

Az Altamira barlangrajzai kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban egészen június 2-ig várja látogatóit, hogy bevezesse őket az ősi művészet világába. A festményekről elsősorban fényképeket láthatunk, melyeket egy spanyol fotóművész alkotott.


Lengyel György régész szerint ezek az alkotások az Altamira Nemzeti Múzeum gyűjteményéből származnak.

Az Altamira-barlangrajzai

Az Altamira-barlang Spanyolországban található, és a világ leghíresebb őskőkori festményeit rejtő helyszín. A festmények közül a legkülönlegesebbek a 16 ezer éves bölények, melyeket az ősemberek egyedülálló módon alkottak meg: kihasználták a barlangfalak domborulatait, így testet is adtak a megfestett állatoknak. A lovak, szarvasok mellett még a festők kezenyomát is felfedezhetjük a barlang falain. Az Altamira képeit eredeti méretben mutatják be a kiállításon, hogy minél valóságosabb élményt nyújtsanak a látogatóknak, mintha ők is a barlangban lennének. A tárlaton lehetőségünk van megcsodálni az altamirai művészek magyarországi kortársainak vadászfegyvereit és díszített tárgyait, sőt, akár még hasonlóságot is felfedezhetünk a díszítésben alkalmazott jelek között.

hirdeteshirdetes
 

Az Altamira barlangrajzai kiállítás bejáratánál találkozhatunk egy élethű bölény rekonstrukciójával, melyet a 16 ezer évvel ezelőtti technikával festettek meg. Ez a rekonstrukció az ősi művészet életre kelését mutatja be a látogatóknak. Emellett a vitrinekbe kiállításra kerültek hazai barlangok leletei is, köztük az őskőkor fiatal szakaszának díszített eszközei, karcolt kavicsok és csonteszközök. A kiállítás kurátora elmondta, hogy ezek a tárgyak mellett vadászfegyverek és olyan állatmaradványok is láthatók, amelyek az ember ősi táplálékát képezték.


Feltáratlan barlangrajzok vannak a Bükkben?

A kutatások nemcsak múltunk, hanem jövőnk szempontjából is fontosak. Lengyel György hangsúlyozta, hogy folyamatosan kerülnek elő újabb őskőkori régészeti leletek. Sok közülük a jégkorszaki üledékekben vagy a barlangok üledéksorában várja, hogy felfedezzék őket. Magyarországon még mindig sok rejtett kincs vár felfedezésre, hiszen a Bükk-hegységben például több száz olyan barlang lehet, amelyekben az ősember nyomaira lehetne bukkanni. Jelenleg ezek azonban el vannak zárva törmelékkel, kőomlásokkal, és talán csak egy kis nyílás mutatkozik belőlük.

Az ilyen régészeti felfedezésekhez modern technológia szükséges. A fejlett technikai eszközök és módszerek segítenek az ősi barlangok feltárásában és az ott található művészeti alkotások megőrzésében. Ezért is fontos a technológiai fejlődés és a régészet együttműködése, hogy felfedezhessük és megőrizhessük az emberiség kulturális örökségét a jövő generációi számára.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

2010-es választások

 A 2010-es magyarországi országgyűlési választás volt a hatodik a rendszerváltás után.... Tovább

Takarítás

Akár kis takarítás, akár nagy takarítás, különböző hasznos takarítási tippeket lehet... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Európa Gasztronómia Hírek Kirándulás Külföld Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Regény Retró Sport Szórakozás Történelem Utazás