hirdetes

Budapesten emelik a BKK jegy árát, de várnak kedvezmények, Rómában pedig eltörlik 19 év alatt

VN

Budapesten történelmi áremelés érzékelhetnek mai nappal az utasok, ugyanis 10 év után először emelik a BKK jegyek árát. Ezzel szemben Rómában, az Olasz fővárosban teljesen más jellegű döntést hoztak: ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenkilenc év alattiaknak.

BKK jegyár emelés

Emelkedik a BKK jegy?

Igen, a mai nappal, 2023. szeptember elsejével már nem a megszokott 350 Ft-os áron vásárolhatod meg BKK napijegyedet, hanem 450 Ft-ért, de egyre érdemesebb lesz automatákban, mobilalkalmazáson, vagy a néhány jegypénztárban beszerezni a jegyet, mert a fedélzeten, azaz a buszokon 450 Ft 600 Ft-ot kérnek el érte. A gyűjtőjegy is 3000 helyett 4000 forintba kerül majd. Jó hír azonban, hogy a bérletek ára nem változott. valamint Rómához hasonlóan hazánkban is vannak kedvezmények a diákok számára, ugyanis a 14 év alattiak és az álláskeresők is ingyenes utazhatnak a BKK járatain. Valljuk be, ez az emelés várható volt, hiszen 10 év semmit sem változott a jegyár, és az európai nagyvárosokhoz képest még így is olcsónak számít Budapesten tömeg közlekedni….

Rómában ingyenes a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Diákbérlet helyett ingyenes lesz négyszázezer tanuló számára az utazás busszal, villamossal és metróval az olasz fővárosban a szeptember közepi tanévnyitástól a római főpolgármesteri hivatal döntése szerint, amelyet csütörtökön ismertetett az AGI hírügynökség. Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára. A tizenegy év alattiak már most ingyenesen vehetik igénybe a tömegközlekedést.

hirdetes
    

Mennyibe került eddig a diákbérlet Rómában?

hirdetes

Feltétel, hogy a tanuló a fővárosban bírjon bejelentett lakóhellyel. Az ingyenes utazási lehetőség aktiválásához azonban egy egyszeri kártyát kell vásárolni, amely ötven euróba kerül. Így is megéri, mivel mostanáig a diákbérletért évi 130 és 250 euró közötti összeget kellett fizetni, a pontos árat a családok vagyoni helyzete alapján határozták meg.Forradalmi lépésről beszélt Valeria Baglio, a baloldali Demokrata Párt (PD) frakcióvezetője az önkormányzati testületben. Hangoztatta, hogy az első év kísérleti időszak lesz, később az ötveneurós kezdeti költséget is el akarják törölni, valamint az egyetemisták számára is ingyenes utazást kívánnak biztosítani.
    

Meg akarják Rómát menteni?

A nyár folyamán számos kampány indult a főpolgármesterrel szemben a város kulturális életének képviselői részéről, akik szerint Roberto Gualtierivel Rómát ellepte a hulladék, és nem működik a tömegközlekedés. Júniustól százötven építkezési területet nyitottak meg, melyekkel a 2025-ös szent évre készítik fel a fővárost, de még kaotikusabbá teszik a római közlekedést.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Augusztus

Augusztus: Az utolsó nyári hónap, nevezetesen a 8. a sorban. Az idő folyamán az alábbi... Tovább

Aquincumi Múzeum

Aquincumi Múzeum: Budapest egyik leghíresebb, szabadtéri múzeuma.  A mai Óbuda... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Hírek Kirándulás Külföld Magyarország Magyarság Programajánló