hirdetes

Tudtad? Egy görög falu található Magyarországon!

SZ.F.

Ismerkedjünk meg közelebbről is ezzel a kevesek által ismert településsel, a Magyarország központi részén található Beloiannisz nevet viselő görög faluval.

Beloiannisz, a görög falu Magyarországon

Te jártál már ebben a görög faluban?

Eddigi szavazatok száma: 2128

Igen (23%)
Nem (20%)
Nem, de szeretnék (56%)

A szavazás lezárult.

Beloiannisz Budapesttől mindössze egy órányira található délnyugati irányba, és első ránézésre nehéz lehet megkülönböztetni egy hétköznapi magyar falucskától. Ahogyan viszont azt már megszokhattuk, a látszat gyakran csal, ugyanis Beloiannisz valójában Görögország egy apró szilánkja Közép-Európában.

A görög polgárháború szörnyűségei vezettek a falu megalapításához. A második világháborút követően Görögországban kegyetlen polgárháború tört ki a demokrata kommunista és a görög hadsereg által támogatott, a monarchiáért harcoló jobboldali erők között.

A három évig tartó viszály (1946-1947) katasztrofális kimenetelű volt: közel 160 ezren vesztették életüket és több mint egy millió főt kényszerült áttelepülésre. A következő oldalon még több érdekesség vár erről a görög faluról! 

Beloiannisz, a görög falu Magyarországon

Habár a polgárháború befejeztével néhányan visszatérhettek otthonukba, mások kénytelenek voltak menekülni és új életet kezdeni egy szokatlan és ismeretlen helyen. Sokan környező országokban telepedtek le, köztük Magyarországban is.

hirdetes

Nagyjából 400 család jutott el végül Budapestre, ahol először egy dohánygyárba költöztették őket. A gyárépületben mindössze 6-12 négyzetméteres helység jutott egy-egy család számára, amelyekből mindennemű berendezés hiányzott.

A probléma megoldása érdekében egy külön területet jelöltek ki a fővárostól délnyugatra, egy új falu kiépítésére a görög menekültek számára. Az építkezési munkálatok 1950-ben kezdődtek el. Mindössze 6 hónap alatt a magyar és görög munkások összesen 418 házat húztak fel. Egy évvel később, 1951 nyarán már egy óvoda, egy iskola, egy kultúrház, egy nyilvános konyha és egy pékség is működött a településen.

Beloiannisz, a görög falu Magyarországon

A települést eredetileg Görögfalva néven ismerték, de 1952-ben hivatalosan is átnevezték Nikosz Beloianniszról, a görög kommunista mozgalom mártírjáról, akit még abban az évben végeztek ki politikai tevékenysége és felkelésekben való részvétele miatt.

Beloiannisz a Görög Népi Felszabadító Hadsereg (ELASZ) vezetője volt, aki a második világháború során Görögországba érkező tengelyhatalmak csapataival szállt szembe. A férfi korábban, a görög polgárháború során vált kommunista vezetővé. 1950-ben aztán, egy rövid száműzetést követően Beloiannisz visszatért Görögországba, ahol rövidesen le is tartóztatta, majd egy bírósági tárgyalást követően ki is végezte az akkoriban az országot irányító jobboldali kormány. A Beloianniszról elnevezett Magyarországon található falu ekkor érte el legnagyobb népességét 1850 fővel.

hirdetes

Néhány évvel a falu megalapítása után több görög is visszatért hazájába, sokan pedig itt maradtak és egyre inkább beleolvadtak a magyarságba és a magyar kultúrába. Az elkövetkező időkben egyre több magyar költözött a faluba, és egyre gyakoribbak lettek a magyar-görög házasságok is. Mindezek ellenére Beloiannisz a mai napig őrzi görög hagyományait és hagyatékát. A kulturális intézmények, görög nyelvoktatás, az 1966-ban épült görög ortodox templom és a számtalan kulturális és gasztronómiai rendezvény biztosítja a lakók magyar-görög identitását.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kereszténység

Kereszténység  A kereszténység  egyistenhívő vallás, amelynek... Tovább

Országos Széchényi Könyvtár

Országos Széchényi Könyvtár: Budapest egyik legnagyobb és leghíresebb könyvtára. A tudás... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar
X
Kövess minket facebookon!