hirdetes

Budapest legkülönlegesebb temploma: a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom

VN

A Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom mellett már nagyon sokszor elmentem, és megcsodáltam, hiszen egy forgalmas helyen van, a Duna partján, az Erzsébet híd lábánál. Azonban nemcsak kívülről érdemes nézegetni ezt a templomot, hiszen belül még különlegesebb! 

Belvárosi plébániatemplom Budapest jegyár

Belvárosi plébániatemplom – Budapest egyik legkülönlegesebb temploma

Budapest telis-tele van csodás helyekkel, amiket nem csak a turistáknak érdemes felfedezni. Fővárosunk több helyszíne is felkerült az UNESCO világörökségének listájára és ez nem véletlen, itt vannak a világörökségi helyszínek Budapesten. A Március 15. téren található templom is a világörökségi helyszín területén van, sőt tornyiból egy másik világörökségi helyszín látható be, de nemcsak ezért érdemes megnézni! Kívül és belül is nagyon csodálatos. Ajtóin belépve nemcsak a templom tér – ami alapvetően önmagában is nagyon különleges – hanem az alatta talált római kori romok is megtekinthetőek, valamint a tornyokba is fel lehet menni, ahonnan csodás a kilátás. Több ereklye is megtekinthető a templomban. 

Belvárosi plébániatemplom története

A templom története nagyon izgalmasra sikerült. Kezdjük ott, hogy római kori romok tetejére húzták fel. Ezeket a romokat azóta már feltárták, és most a látogatás során mi is megnézhetjük, illetve a templomban van egy rész, ahol üvegpadlón keresztül is megcsodálhatjuk. Na de vissza a templom történetéhez. A templomot a tatárjárás pusztította el először teljesen, amit Zsigmond király korában építettek újjá gótikus íveket követve. A török időkben mecsetként használták, majd egy tűzvész után építették újjá, akkor már barokk stílusban. Az Erzsébet híd építésekor még hátra is akarták tolni, de állítólag nem tették, hanem inkább a hídra vezető utakat tették máshová. Liszt Ferenc éveken keresztül élt a plébánián, és vezényelte a templom kórusát. A templomban vezetett túrák is vannak.

hirdetes
hirdetes

Belvárosi plébániatemplom látogatása

A templom látogatására van lehetőség. Nyitva tartás: Hétfő – Szombat 09:00 - 18:00; Vasárnap: 08:30 - 19:00. Mivel misék vannak, ezért a nyitva tartást szigorúan kell venni, a pénztár már 16:30-kor zár. A belépő 3000 Ft, ami feljogosít a templom látogatásár, az altemplom látogatására, és a toronykilátók meglátogatására is. A toronykilátó nyitva tartása: Hétfő – Szombat; 10:00 - 17:00, Vasárnap zárva. 8 év alatt a belépés ingyenes, és vannak egyéb kedvezmények is nyugdíjas jegy (65 életév felett): 2.000 forint, valamint a diákigazolvány elmutatása mellett is 2000 Ft-ért lehet jegyet váltani. A toronyba csigalépcső, is lift is megy fel egyaránt.

Érdekel a templomok világa? Szeretnéd Budapest további különleges templomait is felfedezni? Olvasd el ezt a cikket: Budapest legszebb templomai!  

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Liszt Ferenc

Liszt Ferenc: az egyik leghíresebb magyar zeneszerző. A klasszikus meghatározás szerint Liszt... Tovább

Félautomata fényképezőgép

Félautomata fényképezőgép: fényképezés történetében mérföldkőnek számít a... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás Történelem Utazás