Így növekednek az élelmiszerárak %-os arányban.

Béremelés nem követi az élelmiszerárak emelkedését

Bettina

%-os arányban így növekednek az élelmiszerárak, aránytalanul a minimálbérekkel!

élelmiszerárak összehasonlítva a minimálbérekkel

2020/2021 minimálbérből való megélése – Lehetséges vagy sem? 

A Picodi az adatokat az országok kormányzati oldalairól, adó- és bérkalkulátoraiból és az egészségügyi minisztériumok adatbázisából szedte össze.

A statisztikákkal foglalkozó Picodi kutató cég 56 ország adatai alapján készített egy vizsgálatot. Kíváncsi volt arra, hogy 2020-hoz képest mennyivel emelkedtek a minimálbérek 2021-ben világszerte. Negyven állam mutatott növekedést, tizenötben nem változott a minimálbér, és egy helyen csökkent. Európai országok lettek vizsgálva, és a nettó bért lett csak figyelembe véve, mivel a bruttó és a nettó össze közötti különbség országonként nagy eltérés lehet. A legnagyobb növekedést elég közel hozzánk, Ukrajnában mutatták ki a kutatók. Ukrajnában 27 százalékkal többet emeltek a tavalyi bérhez képest. 

A 143 eurós (360 forintos euróárfolyamon 51 500 forintos) csúcs csak arrafelé számít nagy dobásnak, azt jelenti, hogy a tavalyi összeg forintra átszámolva mai árfolyamon 37 400 forint volt.

A dobogóra felkerült még Törökország és Albánia. Törökországban 21,6 míg Albániában 14,4 százalékos emelkedést mutattak ki. 

A vizsgált országok közül a legmagasabb minimálbér Luxemburgban van. Ez egész pontosan 1879 euró, ami mai árfolyamon számolva 675 500 forint.  Itt 2,5 százalékos növekedést mértek tavalyhoz képest. A legkisebb összeget pedig Üzbegisztánban fizetik, kereken 48 eurót ami a mai árfolyamon 17 260 forintot. Ez az összeg egyébként 7 százalékos emelkedést jelent 2020-hoz képest.

Verseny Chilével


Magyarország a 107 ezer forintos „tiszta” minimálbérrel azon 16 ország között található, ahol nem változott tavaly óta a minimálbér. Csütörtöki hírek szerint a jövő héten folytatódnak róla a tárgyalások a munkaadói és munkavállalói szervezetek között. Ezzel az összeggel Chilével (105 ezer forint) és a törökökkel (108 ezer) versenyzünk aktuálisan.

Van olyan hely ahol csökkent a minimálbér. Kazahsztán az egyetlen ország a listán, ahol csökkentették a minimálbért. Az 1,1 százalékos esés nyomán 74 euró most a minimálbér a közép-ázsiai államban.

Minimálbérből való megélés:


A vizsgálat érdekessége, hogy egy külön tanulmányt készítettek arról, hogy az adott minimálbérből hogyan lehet kivitelezni egy felnőtt táplálkozási igényeit. Az alapvető élelmiszerek közé a kenyeret, a tejet, a tojást, a rizst, a sajtot, a húst, a gyümölcsöt és a zöldséget sorolták be.

Magyarországon ennek tükrében egy átlagos felnőttnek 25 590 forintot kell költenie a 107 ezres minimálbérből, vagyis a teljes fizetésének 24 százalékát.

Ez azt jelenti, hogy 9,7 százalékot emelkedtek az élelmiszer árak 2020-hoz képest. Amit fontos kiemelni, hogy figyelembe kell venni a koronavírus miatt elszállt élelmiszerárakat, ám a felmérés azt mutatja, hogy nálunk a béremelés nem követi az élelmiszerárak emelkedését. Az 56-os listán a 24 százalékos aránnyal a 28. helyen végeztünk, ami azt jelenti, hogy a lista közepén helyekedik el Magyarország.

A legkevesebbet élelmiszerre az Egyesült Királyságban, Ausztráliában és Írországban fordítani: a minimálbér 7, 7,2 és 7,6 százalékát.
 

Minimálbérből éhen is lehet halni

Kazahsztánban, Üzbegisztánban és Nigériában (68, 104 és 131 százalék). Bizony 100 feletti számok jöttek ki. Ez mit jelent a valóságban? Nigériában és Üzbegisztánban szép lassan akár éhen is lehet halni, ha minimálbérből kell kifizetni az élelmiszert. Ez az összeg egyszerűen nem elegendő az alapvető élelmiszerek kifizetésére.  

minimálbér

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Szótár

Herendi Porcelánmanufaktúra

 Az ország exportjának egyik legfőbb részese a Herendi Porcelánmanufaktúra. 1826-os... Tovább

Takarító cég Budapest

Megbízható, gyors és alapos takarító cég Budapesten? A számos referenciával rendelkező... Tovább

Tovább a lexikonra