hirdetes

Béremelés nem követi az élelmiszerárak emelkedését

Bettina

%-os arányban így növekednek az élelmiszerárak, aránytalanul a minimálbérekkel!

élelmiszerárak összehasonlítva a minimálbérekkel

2020/2021 minimálbérből való megélése – Lehetséges vagy sem? 

A Picodi az adatokat az országok kormányzati oldalairól, adó- és bérkalkulátoraiból és az egészségügyi minisztériumok adatbázisából szedte össze.

A statisztikákkal foglalkozó Picodi kutató cég 56 ország adatai alapján készített egy vizsgálatot. Kíváncsi volt arra, hogy 2020-hoz képest mennyivel emelkedtek a minimálbérek 2021-ben világszerte. Negyven állam mutatott növekedést, tizenötben nem változott a minimálbér, és egy helyen csökkent. Európai országok lettek vizsgálva, és a nettó bért lett csak figyelembe véve, mivel a bruttó és a nettó össze közötti különbség országonként nagy eltérés lehet. A legnagyobb növekedést elég közel hozzánk, Ukrajnában mutatták ki a kutatók. Ukrajnában 27 százalékkal többet emeltek a tavalyi bérhez képest. 

A 143 eurós (360 forintos euróárfolyamon 51 500 forintos) csúcs csak arrafelé számít nagy dobásnak, azt jelenti, hogy a tavalyi összeg forintra átszámolva mai árfolyamon 37 400 forint volt.

A dobogóra felkerült még Törökország és Albánia. Törökországban 21,6 míg Albániában 14,4 százalékos emelkedést mutattak ki. 

A vizsgált országok közül a legmagasabb minimálbér Luxemburgban van. Ez egész pontosan 1879 euró, ami mai árfolyamon számolva 675 500 forint.  Itt 2,5 százalékos növekedést mértek tavalyhoz képest. A legkisebb összeget pedig Üzbegisztánban fizetik, kereken 48 eurót ami a mai árfolyamon 17 260 forintot. Ez az összeg egyébként 7 százalékos emelkedést jelent 2020-hoz képest.

hirdetes

Verseny Chilével


Magyarország a 107 ezer forintos „tiszta” minimálbérrel azon 16 ország között található, ahol nem változott tavaly óta a minimálbér. Csütörtöki hírek szerint a jövő héten folytatódnak róla a tárgyalások a munkaadói és munkavállalói szervezetek között. Ezzel az összeggel Chilével (105 ezer forint) és a törökökkel (108 ezer) versenyzünk aktuálisan.

Van olyan hely ahol csökkent a minimálbér. Kazahsztán az egyetlen ország a listán, ahol csökkentették a minimálbért. Az 1,1 százalékos esés nyomán 74 euró most a minimálbér a közép-ázsiai államban.

Minimálbérből való megélés:


A vizsgálat érdekessége, hogy egy külön tanulmányt készítettek arról, hogy az adott minimálbérből hogyan lehet kivitelezni egy felnőtt táplálkozási igényeit. Az alapvető élelmiszerek közé a kenyeret, a tejet, a tojást, a rizst, a sajtot, a húst, a gyümölcsöt és a zöldséget sorolták be.

hirdetes

Magyarországon ennek tükrében egy átlagos felnőttnek 25 590 forintot kell költenie a 107 ezres minimálbérből, vagyis a teljes fizetésének 24 százalékát.

Ez azt jelenti, hogy 9,7 százalékot emelkedtek az élelmiszer árak 2020-hoz képest. Amit fontos kiemelni, hogy figyelembe kell venni a koronavírus miatt elszállt élelmiszerárakat, ám a felmérés azt mutatja, hogy nálunk a béremelés nem követi az élelmiszerárak emelkedését. Az 56-os listán a 24 százalékos aránnyal a 28. helyen végeztünk, ami azt jelenti, hogy a lista közepén helyekedik el Magyarország.

A legkevesebbet élelmiszerre az Egyesült Királyságban, Ausztráliában és Írországban fordítani: a minimálbér 7, 7,2 és 7,6 százalékát.
 

Minimálbérből éhen is lehet halni

Kazahsztánban, Üzbegisztánban és Nigériában (68, 104 és 131 százalék). Bizony 100 feletti számok jöttek ki. Ez mit jelent a valóságban? Nigériában és Üzbegisztánban szép lassan akár éhen is lehet halni, ha minimálbérből kell kifizetni az élelmiszert. Ez az összeg egyszerűen nem elegendő az alapvető élelmiszerek kifizetésére.  

minimálbér

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje

Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje: állami kitünetésfajta, melyet évente... Tovább

Luca napja

Luca napja:  Népszokások és babonák tömkelege kapcsolódik ehhez a naphoz.Luca napjához... Tovább

Tovább a lexikonra