hirdetes

Varázslatos tavaszi csoda Magyarországon – A berkenyei vérszilvafasor

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus, ZH

Nógrád megyében található egy hihetetlenül szép természeti csoda, ami tavasszal mutatja meg páratlan arcát. A mai világban már könnyedén lehetőségünk nyílik arra, hogy láthassunk egy ilyen és ehhez hasonló nem mindennapi jelenséget – összegyűjtöttük a legszebb fotókat, csemegézzetek ti is belőlük! 

Varázslatos tavaszi csoda Magyarországon – A berkenyei vérszilvafasor

A berkenyei vérszilvafasor – Berkenye megközelítése

Berkenye Nógrád megye délnyugati részén található, a Börzsöny szomszédságában. Budapesttől autóval 60 kilométerre, Nógrádtól 5 kilométerre fekszik, megközelíthetjük a 12 124-es közúton, valamint a Vác-Balassagyarmat vasútvonalon közlekedő vasúton és a Vácról Diósjenő felé közlekedő busszal. 

A berkenyei vérszilvafasor – Egy kis történelmi áttekintés

Az első írásos feljegyzések Berkenyéről 1717-ben születtek – ekkor került írásba, hogy a terület akkori birtokosa, a váci püspök benépesítette a települést Németországból származó telepesekkel, akik Frankóniából érkeztek. Érdekesség, hogy Berkenye nagy része mind a mai napig német anyanyelvű, a település házai is magukon viselik a német betelepülők stílusát. Berkenye 1990-ben vált el Nógráddal, egészen addig közös tanácsú község volt.

hirdetes

A település lakosságának 60 százaléka vallotta magát magyarnak, 40 százaléka pedig német nemzetiségűnek a 2001-es népszámlálás alkalmakor. 2011-re ez elég nagyot változott: a lakosok 96 százaléka magyarnak, 22,5 százaléka németnek, 0,3 százalék cigánynak, 0,2-0,2 százalék horvátnak, lengyelnek, valamint románnak vallotta magát, 4 százalék pedig nem nyilatkozott. Így a végösszeg nagyobb lett, mint 100 százalék, ez a kettős identitások miatt lehetséges. Nézzek meg a nem mindennapi fotókat az alábbi galériában: 

A berkenyei vérszilvafasor – Berkenye csodálatos vidéke

Berkenye azon a vidéken fekszik, ahol hagyományosan fontos a málna termesztése – 1996 óta magas minőségű biogyümölcstermeléssel is foglalkoznak a településen, és több európai országba exportálnak gyümölcsöt. 1992-ben létrejött a berkenyei málnatermelő szövetkezete, két évvel később, 62 millió forintos beruházással, állami támogatással megépítették a hűtőházat a volt baromfitelep helyén, így vált biztonságosabbá a málnaüzlet. Kezdetben 16, 2006-ra 47 berkenyei lakosnak adott munkát a hűtőház, 2005-ös bővítése után a gyümölcsfeldolgozó kapacitása 800 tonna fölé emelkedett. Legnagyobb részben málnát dolgoznak fel, valamint szedret, ribizlit, kajszibarackot és szilvát. 

hirdetes

A berkenyei vérszilvafasor – Látnivalók Berkenyén

A csodálatosan szép vérszilvafasoron kívül érdemes megtekinteni az 1777-ben épített római katolikus templomot, valamint a faluházat, ahol megismerhetjük a hajdani svábok életviszonyait, kultúráját. 

A fotókért köszönettel tartozok: Leyer Péter (Peter Leyer Aerial Photography), valamint Farkas Kornél

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kürtőskalács

Kürtőskalács:Hungarikum, bár az utóbbi években külföldről is érkezett igény a... Tovább

Világörökség

Világörökség: A világon számtalan világörökségi helyszín található, melyek közül... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek
X
Kövess minket facebookon!