hirdetes

Országosan betiltanák a szilveszteri tűzijátékot Hollandiában

VN

A lakossági tűzijátékok szilveszter éjszakai használatának országos betiltását szorgalmazzák holland rendőrszakszervezetek, amelyek szerint az eltérő helyi szabályozások nehezítik az erőszakoskodók elleni hatékony fellépést - írta meg az NL Times című angol nyelvű holland hírportál.

Betiltanák a tűzijátékot Hollandiában

A tüzijáték miatt háborús övezet alakul ki?

A rendőri szakszervezetek felhívással fordultak a holland törvényhozáshoz a szilveszteri lakossági tűzijátékozás országos tilalma érdekében, azzal érvelve, hogy azt a mentősök, a tűzoltók és a rendőrség "nem biztonságos" munkakörülményei teszik szükségessé. Tavaly szilveszterkor jelentős számú erőszak történt a sürgősségi dolgozók ellen Hollandiában. Az intézkedő rendőröket, a sérültek ellátását végző mentősöket és a kialakult tüzeket oltani érkező tűzoltókat is heves pirotechnikai tűz alá vették a randalírozók, ami "néha égési sérüléseket és halláskárosodást okozott". Az érintettek úgy érzik, mintha háborús övezetben dolgoznának - emelték ki.
   

hirdetes

Hollandiában változatosak a tűzijátékozásra vonatkozó szabályok

"Az államnak, mint munkáltatónak szavatolnia kell, hogy a rendőrök és a sürgősségi dolgozók a lehető legbiztonságosabb körülmények között dolgozhassanak" - fogalmaztak. Kiemelték: az egységes országos szabályozásra azért lenne szükség Hollandiában, mert a nagyon eltérő helyi tűzijáték-szabályozások megnehezítik a fellépést a rendbontások esetén. Számos önkormányzat rendelt el teljes tilalmat, vagy jelölt ki tűzijátékmentes zónának, míg másokban nincs ilyen szabályozás - írták. "A helyi tűzijáték-tilalmak nem hatékonyak és bonyolítják a bűnüldözést" - fogalmaztak. A széttöredezett szabályozás gyakorlatilag betarthatatlan a rendőrség számára - hívták fel a figyelmet. Noha az egységes nemzeti tilalom nem szüntetné meg teljesen a lakossági tűzijátékozással összefüggő erőszakot, jelentősen csökkentené azt - tették hozzá.

hirdetes

Veszélyes lehet a szilveszteri tűzijátékozás    

A hírportál emlékeztetett: a szilveszteri időszak különösen megterhelő a rendőrség számára Hollandiában. Tavaly szilveszter 14 806 lakossági tűzijátékozással összefüggő incidenst jelentettek, amelyek 771 előállításhoz vezettek. A pirotechnikai eszközök 52 súlyos sérülést okoztak, az érintettek közel fele 18 év alatti volt. A tűzijátékokkal okozott kár mértéke tavaly szilveszterkor elérte a 18 millió eurót (mintegy hétmilliárd forint) Hollandiában.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kékszalag

Kékszalag: Nemzetközi tekintéllyel bíró magyar tókerülő vitorlás verseny, mely egy évente... Tovább

Heves megye

Heves megye: Heves megye Magyarország északkeleti részében, az észak-magyarországi régióban... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Külföld