hirdetes

Tényleg vége! Júliustól nincsen egyszer használatos műanyag villa, szívószál, de még csak fülpiszkáló sem

VN

Döntött a kormány. A döntés megjelent a közlönyben. Rengeteg egyszer használatos, továbbá oxidatív úton lebomló műanyagból készült termék forgalmazása tilos lesz július 1-től a rendelet értelmében. 

Melyik egyszer használatos műanyag termékeket tiltják be?

Miért tiltják be az egyszer használatos műanyagot?

Hogy miért? Ez remélem nem kérdés senkinek! Inkább itt az ideje egy kis örömtáncot járni, és egy másodpercre elfeledni, hogy kutatók szerint a mikroműanyag szennyezés meghaladja a 14 millió tonnát is, már ebben a pillanatban, amikor te ezt olvasod. Egy kicsit nem gondolni arra, hogy a műanyagok 90%-a mindenféle újrahasznosítás nélkül a tengerek és óceánok aljára, majd halak gyomrába, és egyéb nem odaillő helyekre kerül (évente körülbelül 13 tonnányi, a szabad szemmel nem látható mikroműanyagon túl). Jó, ha azt is tudod, hogy a legtöbb műanyagnak a lebomlási ideje természetes körülmények között több, mint 500 év. Ugye mondanunk sem kell, hogy nem csak a halak szenvednek, hanem az egész bolygónk, beleértve minket is. És itt nem csak az egyre szélsőségesebb időjárásra gondolunk, amit talán ne kell bemutatnunk, mert sajnos a saját bőrödön érzed, hanem egyéb egészségügyi problémákra is, amit okoznak. A műanyag káros lehet a pajzsmirigyre, immunrendszerre, felboríthatja a hormonháztartást, akár terméketlenséget is okozhat, inzulin rezisztencia kockázatát is növeli, illetve sok szakirodalom rákkeltő hatást is nyilvánít neki.

hirdetes

Viszlát műanyag!

hirdetes

Szóval betiltanak egy halom olyan dolgot, amik nélkül sok-sok évvel ezelőtt is kellemesen, kényelmesen meg voltunk, de sajnos a boltok polcain még mindig akad -írnánk, hogy egy-két, de sajnos ez nem igaz- rengeteg káros dolog. Úgyhogy arra kérünk, hogy légyszi te is figyelj oda arra, hogy mi kerül a kosaradba, és onnan mi a kukába. Ma már rengeteg környezetbarát alternatíva van, kis pamutszütyők, amiket ezerszer lehet használni, vászontáskák, újra vattakorongok, és hasonlóak, sőt akár még otthon is készíthetsz te magad. Használj újra, amit csak tudsz, és ne vegyél annyi műanyagot! Viszlát szívószál, műanyag elviteles doboz, villa és kés, és üdv zöldebb jövő! És ezzel együtt ideje az 1950 és 2015 között termel 6,3 billió tonnányi szemét sorsával foglalkozni!

Miket tiltanak be pontosan nem is olyan sokára? Lapozz és mutatjuk a pontos listát a rendeletben leírt egyszer használatos műanyag termékekről! Meg fogsz lepődni, milyen hosszú a sor! A cikk végén ne felejts el szavazni sem arról, hogy mennyire értesz egyet!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Karinthy Frigyes

Karinthy Frigyes: nyelvújítónk. Karinthy Frigyes magyar író, költő, műfordító. Saját... Tovább

Április

Április: az év negyedik hónapja, egyben a legszeszélyesebb időszaka az évnek.  Népi... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek