hirdetes

Bezár egy francia sí komplexum, mert nem esik elég hó…

VN

Szomorú ilyen dolgokról olvasni, de mégis meg kell írni! Emlékszem gyerekként mennyire szerettem szánkózni, hóembert építeni, hógolyó csatázni, és őszintén, szeretnék én még most is, ha lenne rá lehetőségem. Gondolom a francia síkomplexumban is sokan szeretnének síelni, de ott sincs többé rá lehetőségük. Véglegesen bezár a La Sambuy sí komplexum, hó hiányára hivatkozva. 

Bezár a francia síparadicsom hóhiány miatt

Bezár a La Sambuy síközpont

Idén nyáron, amikor elérkezett a téli szezon tervezésének válsága, La Sambuy város tanácsa úgy döntött, hogy bezárja a 2016 óta működő üdülőhelyet. A La Sambuy, egy családi sí célpontot üzemeltető város a Mont Blanc közelében, a francia Alpokban, úgy döntött, hogy leszereli sífelvonóit, mert a globális felmelegedés miatt a síszezon csak néhány hétre zsugorodott, ami azt jelenti, hogy nem kifizetődő tovább nyitva tartani számukra. "Korábban gyakorlatilag december elsejétől március 30-ig esett a hó" - mondta La Sambuy polgármestere, Jacques Dalex a CNN-nek. Már tavaly is csak 4 héten havazott, és akkor sem esett túl sok hó. Ennyi hó nem elég a pályák fenntartásához, mert a kevés hó miatt a talajon sziklák, kövek jelennek meg, ami biztonságtalanná teszi a pályákat. 

Veszteséges sípályát üzemeltetni a globális felmelegedés miatt

hirdetes

A globális felmelegedés így vagy úgy mindenkit érint. Van akinek a feje fáj a sok front miatt, a kiszámíthatatlan időjárás nem engedi nyugodtan pihenni, már a tavasz hiányára panaszkodik, akik a gazdaságból élnek, növények termesztéséből élnek, vagy éppen sípályájuk van azok kemény pénzekben kimutatható veszteséget számolhatnak el. A januárban és februárban kevesebb, mint öt hétre nyitva tartó Dalex szerint az üdülőhely körülbelül 500 000 eurós éves működési veszteséggel számol. Egyedül a felvonók üzemben tartása évi 80 000 euróba kerül. A La Sambuy nem egy hatalmas üdülőhely, de azért volt itt 3 felvonó, és mivel helyi viszonylatban olcsónak számított, sok család kedvenc helye volt. 

hirdetes

Nem ez az egyetlen síközpont, ami problémákkal küzd

A Mountain Wilderness, egy francia környezetvédelmi csoport azt állítja, hogy 2001 óta 22 sífelvonót szereltek le Franciaországban, és becslései szerint még mindig 106 elhagyott sílift van az ország 59 telephelyén. A Nature Climate Change című tudományos folyóirat augusztusban közzétett jelentése szerint Európában a felmérésben szereplő 2234 síterep 53%-a valószínűleg „nagyon magas hóellátási problémával” szembesül 2 Celsius-fok globális felmelegedés esetén. Mindeközben a  Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban januárban közzétett jelentés „lényeges lehetőségét” találta annak, hogy a globális hőmérséklet-emelkedés a század közepére átlépi ezt a 2 Celsius-fokos küszöböt. A La Sambuy's Dalex elmondta, hogy „minden franciaországi télisport-üdülőhelyre hatással van a globális felmelegedés”, különösen azokat, amelyek 1000 és 1500 méter közötti közepes hegyi magasságban helyezkednek el.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A téliszalámi

A téliszalámi. Hungarikum. Az igazi téliszalámi Pick Márk által a XIX. század végén... Tovább

Radnóti Miklós

Radnóti Miklós: Radnóti Miklós magyar költő, a modern magyar líra kiemelkedő képviselője,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Külföld Sport Szórakozás Utazás