hirdetes

A világ harmadik legnagyobb példányszámban eladott autómodellje – ismerd meg Volkswagen Bogarat!

TK
Volkswagen Bogár

Mikor is történt meg a tényleges mérföldkő?


Az export megkezdése után nem sokkal tehető a tényleges mérföldkő a Bogarak életében. Ekkor már az eladott darabszámuk megelőzte a Ford T-modellt. Bár ez a szám az 1970-es években csökkent, ugyanis egyre nőtt a számára konkurenciát jelentő kisautók száma. Ennek oka, hogy 1974-ben megkezdődött a VW Golf gyártása, valamint a Wolfsburgban befejezték a Bogár németországi gyártását 1978-ban – de magát a modellt kínálatban tartották egészen 1985-ig.


Van egyáltalán magyar vonatkozás?


Mint már említettem, Porsche nevéhez kötik magának az autónak a fejlesztését; bár ez az állítás téves, hiszen ebben egy magyar személy is szerepet játszott.

hirdetes


A világ egyik legnagyobb példányszámában eladott autója, amit egész gyártási ideje alatt a legkevesebbet fejlesztettek, mégis szinte 21,5 millió talált magának gazdát. Arról már nem is beszélve, hogy az emlékezetes formát szinte bárki fel tudja idézni – de sokan mégis csak a sportautógyár alapítójának nevéhez, a korábban már említett Ferdinand Porschéhez kötik. 


Ugyanakkor Porsche 1931-ben vetette papírra első terveit, mégis említésre kerül két magyar személy neve is – Barényi Béláé, valamint Gaz Józsefé.


Berényi a bécsi műszaki egyetemen végezte el tanulmányait, emiatt is, amikor végzett szinte minden szabadidejét egy olcsó népautó megtervezésével töltötte. 

hirdetes


Amikor Porsche munkája megjelent, azt Berényi nagyobb mértékben kritizálta. Véleménye szerint, amennyiben az autó ütközik, a tervek szerint a jármű merevsége végett a vezetőre veszélyes lehet a kormányszerkezet.

Ugyanakkor a terv hasonlított sajátjára. Az 1950-es években pert indított. Az éveken át tartó harc végül Barényi győzelmével ért véget, viszont csak egy jelképes kártérítésre tartott igényt. 


Mi zajlik manapság?


Bogár nem csak régen, de manapság is az egyik legkedveltebb autómodell. Ennek elsődleges oka az autó olcsósága, valamint magas darabszáma, sajátos, humoros kissé esetlen megjelenése.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Gyufa

Gyufa: az egyik legismertebb magyar találmány. A gyufa egyik végén gyúlékony anyaggal bevont,... Tovább

Balaton

A Balaton a magyarok kedvenc üdülőhelye nyaranta, a magyar tengernek is szokás... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Retró
X
Kövess minket facebookon!