hirdetes

Egy igazi csodavilág: a Bokodi Lebegő Falu

VN

Magyarország egyik legkülönlegesebb attrakciójaként tartják számon a Bokodi Lebegő Falu névre elkeresztelt Bokodi-tavat és környékét. Évente sokan látogatnak el ide, hogy megtekintsék az úszó házacskákat, és vitán felül nagyon jól teszik, hiszen nem kicsit különleges látvány.

Bokodi Lebegő Falu megközelítése

A Bokodi Lebegő Falu

Magyarország egyik legnagyobb látványossága a cölöpökre épült halászházikók sorozata, a Bokodi-tavon, amit sokan csak Bokodi Lebegő Falu néven ismernek. A tavat az 1961-ben induló Oroszlányi Hőerőmű Vállalat számára létesítették, később pedig igazi horgászparadicsommá vált, amiről a színes házikók tanúskodnak csak igazán. Ez azért alakult így, mert hűtőtó a hulladékhő miatt sosem fagyott be. Manapság nemcsak a horgászok, hanem a fotósok és turisták számára is közkedvelt célponttá alakult. 2015-ben bezárt az erőmű, egészen addig telente igazán különleges látványvilág fogadta a gőzölgő tónál az erre érkezőket. De a romantikus tóparti házikók a mai napig nagyon különleges látvánnyal szolgálnak. Fontos azonban kiemelni, hogy az itt található vityillók magántulajdonban vannak, látogatásuk idegeneknek nem megengedett. Azonban a tópart az erőmű tulajdona, így it bárki szabadon nézelődhet.

hirdetes

Hol található a Bokodi Lebegő Falu?

A Bokodi Lebegő Falu értelemszerűen, ahogyan azt a neve is mutatja, Bokod mellet található. Bokod község Komárom-Esztergom megyében, az Oroszlányi járásban található. Bokod történelme nagyon régre, egészen a római korra nyúlik vissza, már akkor lakott település volt, a honfoglalás idejében pedig szlávok laktak itt. Érdekesség, hogy Nagy Lajos királynak kedvelt vadászterülete volt Bokod környéke. Első írásos emléke egyébként Károly Róbert idejéből, azaz a 12. századból származik.  20. században becsatlakozott a szénbányászatba, de a város igazi arcát a már fentebb is említett Erőmű alakította olyanra, amilyen ma is. Sokan éppen emiatt egyszerűen csak erőmű tónak hívják a 130 hektáros Bokodi-tavat. 

hirdetes

Hogyan lehet megközelíteni a Bokodi Lebegő Falut?

A színes házikók, a mesebeli panoráma Bokod irányából érhető el, a falu szélén futó környei országútról egy kissé hepehupás földúton kell megtenni pár kilométert. De a Oroszlányból a Dózsa György utcán vagy a Kecskédi útról a nagy kanyarban lehajtva a galambosi üdülőtelep felé haladva is el lehet indulni, de itt is egy idő után földút váltja fel a betont, azonban van néhány biztonságos hely parkolás céljára. Ide érkezve érdemes felfedezni a környéket is, hiszen a közeli erdők madártani szempontból kiemelt helyek, valamint megannyi felfedezni váró hely is van itt, az erdőkben találhatók a közel ezeréves vértesszentkereszti apátság romjai, de Bokod és Oroszlány település is tartogat kincseket, például Oroszlányban a Bányászati Múzeum várja a látogatókat izgalmas kiállítással. 

Nézd meg a légi felvételeinket erről a csodás helyről! Kattints a képre, majd lapozd végig!


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kerecsensólyom

Kerecsensólyom: Büszke madár, melyek közül nem egy Magyarországon él. A korábban vadászatok... Tovább

Ipoly

Ipoly: A nagy magyarországi folyók egyike. Az Ipoly egy folyó Szlovákiában és Magyarországon,... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Hírek Kirándulás Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!