hirdetes

Így lehetsz egyre boldogabb, ahogy idősebbé válsz

LK

Ahogy az ember egyre korosabbá válik, úgy egyre több lehetősége is adódik a boldogságra. Gondolj csak bele – már rég óta nem téped magad mások véleménye miatt, a gyerekek kirepültek, és újra azt csinálsz, amit csak szeretnél. Az emberek idővel egyre magabiztosabbá válnak és egyre több tapasztalatból meríthetnek a hétköznapi döntéseiket illetően.

Nézd meg, hogy hogyan lehetsz egyre boldogabb, ahogy idősebbé válsz!

A korhoz tehát nem átokként vagy betegségként kell hozzáállni – te is lehetsz boldogabb, ahogy egyre nő a gyertyák száma a tortán. El is áruljuk, hogy mivel biztosíthatod ezt magadnak!

1. Ne várj a végsőkig a spórolással

A „költs most, spórolj később” hozzáállás az ember 20-as éveiben még működik valahogy, de hosszútávon nem tartható fent anélkül, hogy ne ásnád alá saját magad pénzügyi szempontból. Persze költekezni jó, de mi lesz akkor, amikor már nem érkezik minden hónapban a fizetés a számlára? Csak magadra számíthatsz, ha a későbbiekben is stabil lábakon szeretnél állni anyagilag, szóval próbáld minél előbb kiegyenlíteni a tartozásaidat és tegyél félre minél többet a későbbi évekre. Meg fogod köszönni magadnak.

2. Próbálj minden nap valami újat tanulni

Akár a technológia fejlődésével próbálsz lépést tartani, akár egy bizonyos terület híreit követed, akár megtetszett a kertészkedés – légy részese a világnak. A hobbik és különböző tevékenységek segítenek egy közösség részese maradni, de a folyamatos tanulás fontos szerepet játszik az agy karbantartásában is, ami kortól függetlenül mindenki számára fontos. Néha szakíts a rutinnal és próbálj ki valami újat.

hirdetes

3. Tölts időt a családdal és a barátaiddal

Ne szakadj el azoktól, akik fontosak számodra. A kapcsolatok ápolása segít a mentális egészség megőrzésében és biztosít egy olyan elégedettségérzetet, amit más dolgok képtelenek megadni egy ember számára. Ennek az összefüggésnek tudományos bizonyítékai is vannak.

Nézd meg, hogy hogyan lehetsz egyre boldogabb, ahogy idősebbé válsz!

4. Maradj mozgásban

A plusz kilók ellen való védekezés nem az egyetlen nyomós érv a rendszeres testmozgás mellett. Az aktív életmód jobb közérzetet és több energiát biztosít számodra, hogy a korod ellenére is önálló és fitt maradhass hosszú éveken át. Persze itt nem arra kell gondolni, hogy még 80 éves korodban is súlyzóznod kell majd, vagy kilométereket futnod. Némi könnyű edzéssel, sétával, úszással vagy kerékpározással rengeteget segíthetsz testednek hosszútávon.

5. Viseld büszkén a korod

Akármennyire sem tetszik a korosodás gondolata, senki sem menekülhet el előle – de ne is úgy fogd fel, mint valamit, ami elől menekülnöd kellene. Ne hidd, hogy Hollywood sztárjainak könnyebb – a kor mindenkit ugyan úgy „utolér”. A filmcsillagok közül sokan azt állítják (például George Clooney vagy Goldie Hawn), hogy a legfontosabb a legtöbbet kihoznod abból, amid van. „Ki kell egyezned az öregedéssel, nem pedig megpróbálnod küzdeni ellene. Én erősen hiszek abban, hogy nem muszáj fiatalabbnak látszani” – nyilatkozta Clooney.

hirdetes

6. Nevess rengeteget

Bármi csal mosolyt az arcodra, próbáld körülvenni magad vele! Ha a vígjátékokért rajongsz, vagy képtelen vagy egy percig nem nevetni a barátaid társaságában, akkor igyekezz minél több időt fordítani ezekre a dolgokra. Nem, ez nem csupán egy sablonos tipp – egy 2014-es kutatásban kiderítették, hogy 20 percnyi vicces videó nézegetése javítja az idősebbek memóriáját és csökkenti a szervezetükben a stresszért felelős kortizol hormon mennyiségét is. A nevetést párhuzamba hozták már a szívbetegségek elleni védelemmel is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Korondi kerámiák

Korondi kerámiák: Székelyudvarhelytől 26 km-re, a Korond-patak völgyében található Korond... Tovább

Darvas Iván

Darvas Iván: az egyik leghíresebb magyar színészről beszélhetünk személyében. Darvas Iván... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek