Te is lehetsz panírozott hús szakértő: itt az igazi Borjú bécsi titok!

Borjú bécsi, ahogy még soha nem etted!

K.A.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Vannak olyan klasszikus ételek, amelyek szinte minden magyar család vasárnapi ebédjének fő fogásai. Fújhat szél, jöhet eső, a klasszikus rántott hús konyhánk meghatározó eleme. Nem mindegy azonban, hogy miből készül és hogyan. Most egy olyan tuti receptet hoztunk neked, amivel kenterbe verheted a legnagyobb éttermek chef-jeit is.

Íme a legjobb Borjú bécsi recept

A klasszikus, tökéletes, panírozott bécsi szelet receptjét a mai napig kutatják. Azt mondják, hogy ahány ház, annyi szokás. Nem csoda! Ugyanis a kutatások szerint a budázott hús, már középkorban meghódította az embereket. Először egy spanyol szakácskönyvben szerepelt, majd átvették az itáliai udvarok, így szépen lassan gyökeret vert Milánóban is, ahonnan pedig egyenes út vezetett a bécsi udvari konyhákba.

 

Igazi fénykorát az 1800-as évek végén kezdte élni. Bekerült több osztrák és német szakácskönyvbe is, ebben az időben még főként „zsemlemorzsás borjúszelet”-ként és „aranyozott karaj”-ként emlegetik. Az osztrákoknak köszönhető, hogy az évtizedek folyamán egyre kifinomultabbá vált a receptje. Ők fedezték fel ugyanis, hogy a panír ropogósabbá válik, ha a felvert tojáshoz olvasztott zsírt kevernek és tejszínhabot is adnak hozzá. A végeredmény pedig fejedelmi: sokan emiatt esküsznek rá, hogy az igazi Bécsi borjúnál nincs jobb.

 

Ezt a tökéletes ízvilágot akár Budapesten is kipróbálhatod, hiszen a budai Várnegyedben található Pest-Buda Étterem repertoájának egyik nevezetessége a Borjú bécsi. Ez az étterem Budapest belvárosában a klasszikus receptet egy csipet titkos összetevővel fűszerezik meg itt, aminek a végeredménye az, hogy olyan rántotthúst ehetsz ebben a tradicionális konyhában, amit sehol máshol a városban. Ha arra jársz és kipróbálnád, akkor mindenképpen foglalj asztalt, mert nagyon nehéz belefutni olyan étterembe, ahol mesteri szinte űzik a panírozást. Foglalási igényedet itt tudod jelezni.

hirdetes

 

Node, térjünk vissza a saját házunk tájára! Hogyan is készíthetjük el mi magunk a mennyei budázást, a tökéletes húst? Nos, nagyon fontosak az összetevők. Mint tudjuk, nem kell hozzá más, mint: hús, tojás, liszt és zsemlemorzsa. A titok pedig abban rejlik, hogyha ezek közül valamelyik nem minőségi, akkor jó rántott hús sincsen.

 Lapozz tovább a tökéletes receptért!

Íme a legjobb Borjú bécsi recept

Nyilván emelett mindenki a saját recepjére esküszik, mi viszont most visszanyúlunk kicsit az egyik legrégebbi bécsi ránott húsos hely tulajdonosának receptjéhez és eláruljuk nektek, hogy mitől lesz igazán finom, kívánatos és könnyen elkészíthető ez az étel. 

 

  • A friss húst fólia között klopfold ki úgy, hogy sehol se szakadjon ki. Ha ezzel készen vagy, óvatosan sózd és borsozd a szeleteket.

 

  • Legyen a hús a megszokottnál vékonyabb. Az ideális vastagság úgy 23 milliméter. Ez nagyon előnyös a sütésnél, hiszen gyorsabban elkészül és kevesebb ideig áll az olajban, amitől a bunda nem szívja meg magát annyira, hanem ropogósabb és könnyedebb marad.
  • hirdetes

 

  • A panír is jó minőségű alapanyagból készüljön. A legjobb erre a császárzsemle.

 

  • A sütéshez legalább 200 fokos növényi olajat használj és ne vajat. Jóllehet ez utóbbi sokkal ízletesebbé teszi a bundát, de ugyanakkor el is nehezíti.

 

  • Egy jól kiklopfolt húsnak maximum 4060 másodpercre van szüksége az átsüléshez. Ennél tovább ne hagyd az olajban.

 

  • A panírozáshoz használt tojáshoz kevéske tejszínt vagy tejfölt is keverhetsz. Ettől még selymesebb és ropogósabb lesz a bunda.

 

  • Sütés után frissen fogyasztandó. Lehetőség szerint ízesítsd egy lehelletnyi citrommal a bundát.

 

Azt mondják, hogy az igazi bécsi Bécsi borjú 100 napos borjú húsából készül. Lehet benne valami. A hús puhaságát, omlósságát biztosan befolyásolja. Ám még a legősibb bécsi vendéglősök is gyakran jobban preferálják a sertéshús használatát. Azt mondják, hogy a lényeg nem abban van, hogy melyik állat húsát használjuk alapanyagként, hanem abban, hogy tökéletes alapanyagokból főzzünk – süssünk.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
301 403
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 470 141
Közösség
hirdetes

Szótár

Medve-tó – Szováta

Medve-tó  – Szováta: Medve-tó, Erdély:A világ legnagyobb heliotermikus tavának... Tovább

Veszprém

Veszprém: megyei jogú város a Közép-Dunántúli régióban, Veszprém megye és a Veszprémi... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 195

Átlagos értékelés: 4.8

Érdekességek Ételek Gasztronómia Hírek Magyar Magyarország Magyarság